sobota, 11 lipca 2015

Ciasto kruche,bezglutenowe ze śliwkami


Wyśmienite ciasto na bazie mąki ryżowej ze śliwkami.
Niesamowicie kruche i lekkie.Idealne dla osób uczulonych na gluten.
Wersja tradycyjna(archiwalna)o tutaj
Bardzo polecam do wypróbowania.


składniki:
- szklanka* mąki ziemniaczanej
- 2.5 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki sody
- pół szklanki cukru(można dać mniej lub więcej)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- łyżka jogurtu greckiego/śmietany/jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 3 jajka
- ok pół kg śliwek
- cynamon
- na kruszonkę:100g drobnego cukru,250g mąki ryżowej,80g masła)

Mąki łączymy razem z cukrami,jajkami,jogurtem,sodą i masłem.Szybko zagniatamy ciasto.Będzie się lekko kleić ale postarajmy się jednak nie podsypywać większą ilością mąki,no chyba że faktycznie będzie trzeba to używamy do tego mąki ryżowej.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na chwilę do lodówki.U mnie ta chwila trwała dosłownie tyle ile trwało umycie śliwek i 'odpestkowanie' ich.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem(można pominąć ale ja wszystkie ciasta piekę w ten sposób)

Przygotowujemy kruszonkę,rozcieramy wszystkie składniki w palcach tak by powstały charakterystyczne grudki.

Torownicę(moja ma 25cm) lub jakąkolwiek blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Wykładamy ciastem boki i spód.Nie staramy się..można to zrobić niedbale:)
Na to wykładamy śliwki skórką do dołu,oprószamy cynamonem według smaku i upodobań oraz posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy ok 40min.

Studzimy na kratce.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.




Smacznego!!!


*szklanka o pojemności 250ml

**przepis własny

19 komentarzy:

  1. Kruche to moje ukochane <3 Cudowne zdjęcia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche i drożdżowe to moi faworyci! Wolę proste ciasta, bez zbędnych kremów i mas, choć takie też lubię. Jednak siła tkwi w prostocie i taki właśnie jest ten przepis. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, w skladnikach nie ma nic o cuktrze1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam już poprawiłam..pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Z serca za ten przepis dziękuję. Dieta bezglutenowa nie taka straszna dzięki takim ludziom jak Pani.
    Ciasto przepyszne, smakowalo nawet glutenowcom ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za ten miły komentarz.Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Czy na pewno proporcje mąki do tłuszczu bez pomyłki? Ciasto było bardzo mączne i zbite. W przepisie oryginalnym jest o wiele mniej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że tak późno odpisuje ale jetem na urlopie.
      W oryginalnym przepisie jest użyta mąka z glutenem więc i proporcje są inne.
      W tym przepisie proporcje są inne.Nie wiem czemu takie zbite ciasto wyszło.Jeśli mnie by takiego wyszło dodałabym ciut więcej masła lub jogurtu.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kiedy do ciasta kruchego dodaje się sody? To ciastovjest niezjadliwe pisząc krótko, wręcz musuje w ustach, przykro mi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi że nie smakowało.Jest to ciasto bezgultenowe czyli jeśli nie ma się pod ręką proszku do pieczenia bez glutenu zastępujemy go sodą.I tak właśnie używa się sodo do ciast kruchych-nie tylko tych bezglutenowych.Dodatek sody w ciastach trzeba lubić ponieważ nie każdemu ten smak odpowiada.Niestety.Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Czy można do tego ciasta wykorzystać mrożone borówki amerykańskie? Wersję ze śliwkami piekę i lubię...ale spróbowałabym chętnie również innych smaków ;) pozdrawiam ciepło, Nina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej..nie próbowałam ale wydaje mi się że będzie równie smaczne:)Daj znać jak zrobisz.Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.Iwona

      Usuń
    2. Upiekłam, wyszło pyszne :)
      Będę próbowała z różnymi owocami ;)
      Buziaki, Nina :*

      Usuń
    3. o super:)dziekuje za informacje.pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek