Jeśli jesteś moim stałym gościem to na pewno już zauważyłaś/eś,że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast podlegających wciąż przeróbce...Tym razem wersja dla miłośników dużej ilości ciasta kruchego,orzechów i śliwek.
ciasto kruche:
- kostka masła
- szklanka brązowego cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- pól szklanki zmielonych orzechów włoskich
- esencja waniliowa
- 3 żółtka-białka będą potrzebne
- 1 jajko
Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić na godzinę do lodówki.
masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- cynamon-dość dużo
- ok 6-7 dużych śliwek
- pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki drobnego cukru
Drobno pokrojone jabłka smażymy razem z cukrem i cynamonem do miękkości.
Studzimy.Dodajemy śliwki i orzechy.Mieszamy.
Ubijamy pianę z białek na sztywno.
kruszonka:
- 3-4 łyżki miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- ok pół szklanki mąki
Wymieszać palcami na sypko.
Spód i boki tortownicy wykładamy ciastem(jest go dużo).Na to kładziemy masę z jabłek,pianę z białek i kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok godziny.
Smacznego!!!
Wygląda pysznie, fajne połączenie. też się przymierzam do szarlotki.
OdpowiedzUsuńna bogato :)
OdpowiedzUsuńmi też szarlotki nigdy dość ;)
OdpowiedzUsuń