Tradycyjny sernik który gdyby nie jego polewa byłby tylko tradycyjnym sernikiem:)
Sernik zdecydowanie nie należy do tych ciężkich,jest mokry,lekki i smakuje wyśmienicie.
składniki:
- 100g rozpuszczonego masła
- 120g pokruszonych ciastek deserowych
- 700g sera białego zmielonego trzykrotnie
- 6 jajek
- 70g budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- kostka masła
- ekstrakt waniliowy
- puszka masy krówkowej
- 2 kopiate łyżki solonego masła
Rozpuszczone masło łączymy z pokruszonymi ciastkami.
Wykładamy tym spód tortownicy(wysmarowanej masłem i oprószonej mąką).Moja tortownica ma średnicę 26cm.
Piekarnik nastawiamy na 180stopni.
Masło ucieramy z cukrem,żółtkami i ekstraktem waniliowym na puszysto.Dodajemy budyń.Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami ser biały.
Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli.Gotowe dodajemy partiami do masy serowej,którą wylewamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy w piekarniku 10 min.Po tym czasie zmieniamy temperaturę na 160stopni i pieczemy sernik ok 1.5h.
Gotowy sernik zostawiamy w spokoju na kilka godzin.
W garnku podgrzewamy masę krówkową razem ze słonym masłem.Studzimy.
Zimną masę rozprowadzamy po serniku i odstawiamy ponownie na 3-4 godziny do lodówki.
smacznego!!!
Ależ on cudnie wygląda! Zjadłabym...
OdpowiedzUsuńMmm, moje ulubione połączenie. :))
OdpowiedzUsuńpaluszki lizać:) cudowny widok!
OdpowiedzUsuńJeju,ależ bym takie ciacho zjadła!!!! A jeszcze jakby mi ktoś zrobił taki,to już całkiem by było fajnie ;)
OdpowiedzUsuńOj ... ale bym zjadła kawałeczek :) Piękny !
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie
OdpowiedzUsuńech, ta polewa! pycha:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam na urodziny Lenki,moja polewa wyszła ciemniejsza bo takową masę kupiłam,
OdpowiedzUsuńnie dostałam również masła solonego więc dodałam sól do polewy sama,
wyszło pyszne i przebiło nawet tort :)
pyszne ciasto,zrobiłam na urodziny Lenki,
OdpowiedzUsuńmoja masa krówkowa wyszła ciemniejsza,ale takową zakupiłam w sklepie, i do polewy sama dodałam sól bo nie dostałam w sklepie masła solonego,
goście smakiem zachwyceni,a sernik przebił nawet tort :)
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńczy do sera z Piątnicy też trzeba dodać masło? na opakowaniu jest napisane ze nie wymaga masła...
OdpowiedzUsuńjak mam być szczera to nawet nie wiedziałam że na tym serze coś takiego jest napisane(nie mieszkam w Polsce) ale z tego co wyczytałam w necie można owe masło pominąć jeśli chce się odchudzić sernik w innym wypadku masło powinno się użyć ponieważ zawartość tłuszczu w serze nie jest jakoś specjalnie duża
Usuńa ile proponuje Pani zwiększyć ilość skł. na blaszkę 20x30cm?
Usuńhttps://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Usuńtu masz świetny przelicznik..sama z niego korzystam