Masz pomysł na wypiek..szykujesz wszystko...i nagle orientujesz się że Ci brakuje jednego ze składników..
Znacie to?
Tak właśnie było z tą szarlotką.Jedyną mąka w domu była tylko krupczatka ale jak widać w niczym to nie przeszkodziło:)
składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki plus do ewent.podsypywania
- 3 jajka
- kostka miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego(może być naturalny)
- szklanka cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180stopni.
potrzebujemy jeszcze:
- 6 dużych jabłek
- cynamon
- 2 łyżki cukru
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.W misce łączymy cynamon i cukier,dodajemy jabłka i wszystko razem mieszamy.
Blachę o wymiarach 28x23x6 smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wykładamy na spód i boki 3/4 ciasta.Na to układamy plasterki jabłek.Z pozostałego ciasta robimy "kratkę"
Pieczemy ciasto ok godziny.
U mnie w domu co najmniej połowa blachy szarlotki znika gdy jest jeszcze ciepła.Wy możecie poczekać aż wystygnie i posypać ją cukrem pudrem:)
Smacznego!!!
Myślę, że taka krupczatka nawet pomogła. ;) Przynajmniej ja bardzo lubię ciasta/tarty na tej mące.
OdpowiedzUsuńJa też ale szarlotki nigdy jeszcze nie robiłam na krupczatce,jednak widzę że to super decyzja:)))
UsuńNie dziwię się, że szybko znika, bo apetycznie wygląda. Mam ochotę na kawałek :))
OdpowiedzUsuńcudowna szarlotka:) a krupczatka świetnie sprawdza się przy wypiekach. U mnie z krupczatki wyszły genialne pierożki;)
OdpowiedzUsuńja często robię z krupczatki drożdżowe:)
UsuńIdealne ciasto podczas gdy mamy w domu gości - bo chyba każdy lubI szarlotkę. A tutaj podoba nam się jej wygląd - zdecydowanie bardziej apetyczny niż te klasyczne ciasta. Może zamiast posypywania cukrem pudrem, cynamon?
OdpowiedzUsuńZapraszamy również na swój blog: http://beticco-baby.blogspot.com/
albo posypać cukrem cynamonowym..będzie pyszne:)
Usuń