Jak jeszcze mieszkałam w Polsce lubiłam pizzę z tej pizzerii.
Ale jak mam być szczera to nie tyle pizzę co tamtejsze sosy.W szczególności czosnkowy.
Znalazłam w internecie przepis o tutaj i zrobiłam taki sos sama.
Faktycznie (o ile pamięć mnie nie myli bo od kilku lat nie jadłam tego sosu) smakuje identycznie(chyba).
Polecam do wypróbowania!!
składniki:
- 1.5 szklanki jogurtu greckiego
- 4-5 łyżek majonezu
- 5 ząbków czosnku(można dać mniej)-wyciśnięte lub bardzo drobno pokrojone
- łyżeczka cukru
- sól,pieprz,oregano,bazylia
Wszystkie składniki mieszamy razem.Doprawiamy do smaku.
Ostawiamy do lodówki na 30 min.
smacznego!!!
idealny :) trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńprosty smaczny przepis ;) zapraszam do siebie http://www.trochesmaku.pl
OdpowiedzUsuńO niestety to nie jest do końca ten, cały sekret w sosie da grasso tkwi dodanie cukru! :) I rzeczywiście wtedy smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńPonad to zioła moczone są ponoć w czymś co wydobywa ich smak ;)
no i dodaje się cukier..ja dałam łyżeczkę:)
UsuńZiola sa najpierw parzone wrzątkiem, wode po wystygnieciu mozna odlac zeby nie rozrzedzily sosu, lub przelewac ziola na sitku. Ale nie pamietam o tym zeby dodac pieprz...? Pracowalem w dagrasso przed laty i robilismy te doskonale sosy ;) Do dzis je uwielbiam i nawet dzis zrobilem.
UsuńZamiast cukru trzeba dodać miód
Usuńnajlepszy sos:) bardzo go lubię:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pizzą z Da Grasso, chociaż sos rzeczywiście mają niezły ;) Wolę jednak zrobić swój własny w domu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie http://kuchnia-suflera.blogspot.com
Robiłam ten sos z tego przepisu co podałaś jako źródło i smakuje jak ten z dagrasso:)
OdpowiedzUsuńtaak, sos z tej pizzerii to cudo! my jeszcze sparzamy czosnek odrobiną wrzątku ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy czosnkowe. Ale mam alergię na czosnek i takie ze świeżego czosnku powodują, że wychodzą mi piekące plamy na twarzy.
OdpowiedzUsuńOj współczuję :( a po suszonym też?
UsuńWitam! A jaki to majonez trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńJaki tylko masz ochotę:)
UsuńWitam, a jaki majonez trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńJaki tylko masz ochotę:)
UsuńMoze w ogole napisze przepis na sos czosnkowy z dagrasso od poczatku do konca.
OdpowiedzUsuń1/2 lyzeczki bazylii i 1/2 lyzeczki oregano zalewamy mala iloscia wrzatku i zaparzamy a powstaly napar odlewamy zeby woda nie rozrzedzila nam sosu. Mozna tez sparzyc ziola przelewajac wrzatek przez sitko.
Nastepnie do zaparzonych ziol dodajemy duze opakowanie jogurtu naturalnego i 3 duze lyzki majonezu i 5 zabkow wycisnietego czosnku. Potem czubata lyzeczka cukru (jak ktos lubi to 1,5 lyzeczki cukru) i sól (ja daje szczypte lub dwie). Pracowalem w dagrasso okolo 10lat temu i z tego co jeszcze pamietam robilismy sos w taki wlasnie sposob. Nie pamietam, zebysmy dodawali pieprz, a juz na pewno nie moczylismy czosnku w oleju. Zycze smacznego:) Grzegorz.
Bardzo dziękuje:)Pozdrawiam,Iwona
UsuńPrzepyszny, dzięki za przepis 😍 Sos jest jak w degrasso, idealny
OdpowiedzUsuńZajebisty.ozdro
OdpowiedzUsuń