Przepisów na pączki w internecie jest dostatek.
Ja nudna jestem bo mam kilka sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek i nie zamierzam ich zmieniać,kombinować czy szukać nowych.
Nie widzę takiej potrzeby skoro są to sprawdzone przepisy a niektóre istnieją w moim rodzinnym domu od kilkudziesięciu lat.
Ten natomiast przepis jest przypadkowy,z braku produktów musiałam użyć dwóch rodzajów mąki.Modyfikacja tego przepisu.
Smacznego!!
składniki:
- 1 kg mąki- kostka drożdży świeżych
- pół litra ciepłego mleka
- 120g cukru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- skórka pomarańczowa
- kieliszek spirytusu
- powidło do nadziewania
- 100g rozpuszczonego masła
- cukier z wanilią
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- lukier lub cukier puder
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach cukru i mąki.Dodajemy pół szklanki mleka.Odstawiamy na 10 min.
Jajko i żółtka ubijamy z cukrem.Dodajemy przesianą mąkę,sok i skórkę z cytryny,rozczyn,ekstrakt lub cukier waniliowy,wódkę,sól i resztę mleka.
Wyrabiamy ciasto tak długo aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.Dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15min.
Ponownie chwilę wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy na ok 1cm, podsypując mąką.Wycinamy szklanką kółka,zostawiamy do wyrośnięcia.
lub
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki,zostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażymy w gorącym (170stopni-ani mniej ani więcej-polecam frytkownice) tłuszczu na rumiano.
Odsączamy na bibułce.
Jeszcze ciepłe nadziewamy ciepłym powidłem za pomocą szprycy.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Im ciasto lepiej wyrobione i wyrośnięte(ale nie można przesadzić)tym większe szanse na charakterystyczną obwódkę.Pączek jest wtedy tak lekki że spokojnie pływa na powierzchni tłuszczu.
Przepis polecam!
Jakie piękne pączusie! :)
OdpowiedzUsuńjeja jakie genialne:D
OdpowiedzUsuńDziś jednak robię faworki z Twojego pzrepsiu choć pączki wyglądają szalenie smacznie:)
OdpowiedzUsuńdobry przepis=polecam
OdpowiedzUsuńTe pączki wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń