wtorek, 3 marca 2015

Pomarańczowa babka piaskowa


Do świąt jeszcze trochę ale nic przecież nie stoi na przeszkodzie by upiec sobie taką babę.



składniki:
- szklanka* mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła 
- szklanka cukru pudru
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z pomarańczy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysto.Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.Wlewamy sok z pomarańczy.Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia plus otartą skórkę z pomarańczy.Miksujemy jeszcze ok 4minut.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie partiami dodajemy do masy.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do bab(średnia wielkość).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50minut do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.

Przygotowujemy lukier:
Cukier puder mieszamy razem z sokiem z pomarańczy.

Jeszcze ciepłą babkę polewamy owym lukrem i obficie posypujemy skórką z pomarańczy(można też użyć otartej ).
Babka owiniętą w folię,trzymana w chłodnym miejscu,zachowa aromat i świeżość przez kilka dni.




Smacznego!!!

*używamy szklanki takiej jaką mamy w domu i tej proporcji trzymamy się przez cały przepis

inspiracja:'Kuchnia Polska' Ewa Aszkiewicz

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, a babki i poza świętami są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma pięknie przyrumienioną skórkę... jestem wielką fanką cytrusowych babek, a taki duży dodatek mąki ziemiaczanej zapowiada świetne, piaskowe ciasto (sama piekę dla siebie babkę z samej ziemniaczanki! :) Przez Twoje zdjęcia nie mogę doczekać się pieczenia bab w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie :) Tak radośnie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczególnie taką cudownie pachnącą pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta babka wygląda bardzo kusząco! :)
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. ooojjjj lubię lubię :))) !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek