składniki:
- szklanka* mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- szklanka cukru pudru
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z pomarańczy
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysto.Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.Wlewamy sok z pomarańczy.Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia plus otartą skórkę z pomarańczy.Miksujemy jeszcze ok 4minut.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie partiami dodajemy do masy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do bab(średnia wielkość).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50minut do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przygotowujemy lukier:
Cukier puder mieszamy razem z sokiem z pomarańczy.
Jeszcze ciepłą babkę polewamy owym lukrem i obficie posypujemy skórką z pomarańczy(można też użyć otartej ).
Smacznego!!!
*używamy szklanki takiej jaką mamy w domu i tej proporcji trzymamy się przez cały przepis
inspiracja:'Kuchnia Polska' Ewa Aszkiewicz
Wygląda bardzo apetycznie, a babki i poza świętami są pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle ma pięknie przyrumienioną skórkę... jestem wielką fanką cytrusowych babek, a taki duży dodatek mąki ziemiaczanej zapowiada świetne, piaskowe ciasto (sama piekę dla siebie babkę z samej ziemniaczanki! :) Przez Twoje zdjęcia nie mogę doczekać się pieczenia bab w tym roku ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Tak radośnie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie taką cudownie pachnącą pomarańczami :)
OdpowiedzUsuńTa babka wygląda bardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! *.*
ooojjjj lubię lubię :))) !!!!!
OdpowiedzUsuń