Nie ma co się rozwodzić nad wyższością domowego chrzanu nad kupnym.Wystarczy przeczytać etykiety.
Skoro święta tuż za rogiem to zapraszam do zrobienia sobie samemu takiego chrzanu,minimum składników i czasu.
składniki:
- duży korzeń chrzanu
- ok 4 łyżek gorącej wody
- sok połowy cytryny
- cukier i sól do smaku
Korzeń dobrze jest namoczyć na ok 2godziny w zimnej wodzie lub włożyć na chwilę do zamrażalnika.Nie będziemy płakać przy tarciu.
Chociaż ja znalazłam na to inny sposób.Za pomocą robota starłam obrany chrzan a później rozdrobniłam go za pomocą blendera.Polecam.Zero łez:)
Starty chrzan(tarka jak najmniejsze oczka)zalewamy wrzątkiem,dodajemy sok z cytryny,cukier i sól do smaku.
I to tyle..prawda że proste?!
smacznego!!!
Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wam i Waszym bliskim
Zdrowych Spokojnych i Smacznych Świąt Wielkiej Nocy
no i oczywiście mokrego Dyngusa!
Wygląda przepysznie! Uwielbiam świeży chrzan, szczególnie starty na tarce o grubych oczkach, podany z jajkami na twardo. Wesołego świętowania!!!
OdpowiedzUsuńChrzan to domena mojego teścia, a że ja go prawie wcale nie tykam to i do roboty się nie spieszę:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za życzenia i również życzę Wesołego Alleluja:)
pozdrawiam serdecznie
Wspaniałych i przepysznych Świąt z nutką chrzanu w tle :)
OdpowiedzUsuńTakiego chrzanu nie może zabraknąć :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych świąt! :)
Wesołych, radosnych Świąt Wielkanocnych życzy Halszka
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki mocny swój chrzan, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowy - najlepszy ! Uwielbiam :) Wesołej końcówki Świąt ;)
OdpowiedzUsuńtaki domowy chrzan jest najlepszy :) a ile łez nad nim wylałam gdy tarłam na tarce :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy chrzan jest najlepszy! Mój Tata np. nigdy nie znosił dodatku śmietany do chrzanu, dlatego nie znosił tych kupnych.
OdpowiedzUsuńtaki domowy najlepszy :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chrzan:)
OdpowiedzUsuń