Na próżno szukać mazurków na moim blogu,nie są zbytnio lubiane przez moją rodzinę.Choć znalazłoby się kilka ciast,które z powodzeniem owe mazurki mogą zastąpić.
Babki natomiast ścielą się gęsto(trochę przesadziłam:D) i dziś kolejna baba z książki Ewy Aszkiewicz"Kuchnia Polska" przerobiony przeze mnie na babkę kokosową.
Po usunięciu ze składników kokosu i mleka powstanie tradycyjna baba piaskowa(oryginał z książki)
składniki:
- 250g masła
- szklanka* mąki pszennej
- szklanka* mąki ziemniaczanej
- szklanka* wiórków kokosowym zmielonych na pył
- szklanka* cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka* śmietany 12%
- pół szklanki* pełnotłustego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Ucieramy masło z cukrem na puszysto.Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając,wlewamy śmietanę i mleko.
Do jednolitej puszystej masy dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia,ciągle ucieramy dodając kokos.Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciasto od razu przekładamy do średniej formy do bab,wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy ok 50min.
Zrumienioną,z lekkim pęknięciem na środku i bokami odstającymi od formę babkę wyjmujemy z piekarnika,chłodzimy przez ok 10min,wyjmujemy z formy i polewamy lukrem(szklanka c.pudru i kilka kropel wody) i posypujemy wiórkami kokosowymi(opcjonalnie).
smacznego!!!
*używamy szklanki takiej jaką mamy w domu i tej proporcji trzymamy się przez cały przepis
Musiałą pięknie pachnieć kokosem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos w każdej postaci :) a ta babka wygląda przepysznie... pozdrawiam i życzę zdrowych, smacznych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy
OdpowiedzUsuń