Pizza z tego przepisu cieszy się nie słabnącym zainteresowaniem nie tylko na blogu ale również w moim domu.
Ostatnio jednak staram się odstawić białą mąkę więc dużo eksperymentuje z innymi rodzajami.
Dziś moja propozycja na wyśmienitą pizzę na cieście z mąki pszennej razowej w wersji wegetariańskiej(zdecydowanie taką preferuje)
Palce lizać!
Do pizzy polecam znakomity sos czosnkowy.
składniki:
- 50g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ok 3 szklanek mąki(u mnie poszło ciut więcej)
- 2 łyżki oregano(opcjonalnie)
Drożdże rozpuścić w wodzie.Ostawić na 10min.
W misce wymieszać mąkę z solą i oregano.Dodać rozczyn i oliwę.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić na ok pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przygotować/pokroić warzywa,u mnie pieczarki,papryczka chili,papryka,cebula.
Można też pokroić salami czy jakieś wędliny.
Zetrzeć ser(według upodobań)
Do przystrojenia przygotować rukole,pokrojone pomidorki koktajlowe i świeże listki bazylii.
Sos robię z odrobiny przecieru,wymieszanego z pół łyżeczki oliwy i ząbkiem czosnku.
Ciasto wyłożyć na pergamin i palcami formować kształt pizzy(u mnie to prawie zawsze jest spory owal.
Posmarować sosem pomidorowym,wyłożyć pozostałe składniki,posypać serem.
Wstawić do piekarnika na ok 20min pilnując by nie przypalić pizzy.
Pizzę podawać obsypaną rukolą,pomidorkami i bazylią.
Smacznego!!!
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam.Polecam.Pozdrawiam Cię:)
OdpowiedzUsuń