Niewielka ilość składników,prostota wykonania czyli prosto,tanio i szybko.
Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.Moja wersja jest dość pikantna ale to można skorygować zmniejszając ilość pieprzu i ostrej papryki.
Paszteciki z francuskiego ciasta :
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- sól,pieprz,ostra papryka
- jajko
Cebulę pokroić w drobną kostkę.Podsmażyć na łyżce oleju.
Jak cebula się zeszkli dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki.Smażyć do miękkości grzybów.
Przyprawić solą,pieprzem i papryką.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować.Podzielić na małe kwadraty.Ich ilość zależy tylko i wyłącznie od tego jaką wielkość chcemy by miały paszteciki.
Na kwadrat wyłożyć kopiatą łyżeczkę farszu.Przykryć drugim kwadratem i zlepić dokładnie boki.
Ja pomogłam sobie widelcem.
Gotowe paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Smacznego!!!
one się usmiechają do mnie:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku! Chyba jutro do mojej kuchni znowu zawita ciasto francuskie! :D
OdpowiedzUsuń