niedziela, 12 lutego 2012

Faworki z piekarnika

Odchudzona wersja tych faworków. Zastąpiłam smażenie w oleju piekarnikiem a śmietanę odtłuszczonym jogurtem.Można mąkę zastąpić zmielonymi otrębami ale nie wiem czy takie faworki będą smaczne.
Nie wiem czy moja odchudzona wersja jest smaczniejsza od tradycyjnej ponieważ każdy ma inne smaki  (nam smakuje) ale jest na pewno zdrowsza:)
Faworki są bardzo kruche co w dużym stopniu zależy od grubości ciasta i długości pieczenia.Moim zdaniem ciasto nie może być tak cienkie jak to ma miejsce w przypadku smażenia faworków na oleju.Nie może też być za grube.Trzeba wyczuć i najlepiej sprawdzić na pierwszej partii.






Faworki z piekarnika:
- 7 żółtek
- szklanka gęstej śmietany(zastąpiona u mnie jogurtem greckim)
- szczypta soli
- 50 dkg mąki tortowej
-cukier puder do posypania

Żółtka i śmietanę zmiksować na jednolitą masę.

Dodać sól i mąkę.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Uderzać kulą ciasta o stół przez ok 5min.
Owinąć w ściereczkę.Odstawić na następne 10 min.

Ciasto podzielić na 4 części.Zawinąć w ściereczkę.Pierwszą część ciasta rozwałkować.

Podzielić na paski o szerokości ok.1.5 cm.Każdy pasek podzielić na dwa/trzy mniejsze.
Na środku każdego paseczka zrobić nacięcie nożem.Przez owe nacięcie wywijać jeden koniec.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.Piec faworki na pergaminie ok 5 min.Do lekkiego zarumienienia.

Gotowe posypać cukrem pudrem.






Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Dietetyczna wersja faworków, o to coś dla mnie, cały czas zastanawiam się co tu zrobić na Tłusty Czwartek, aby nie było za tłusto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twoja wersja :) w Tłusty Czwartek pochłaniamy zdecydowanie za dużo tłuszczu :/ odchudzone faworki są świetnym rozwiązaniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają i bardzo podoba mi się ta odchudzona wersja! Super!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie za mało mąki w przepisie- ciasto konsystencją przypomina naleśnikowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z podanych proporcji da się normalnie wałkować nie ma nic wspólnego z ciastem naleśnikowym.

      Usuń
  5. w przepisie jest śmietana, a wcześniej pisałaś o jogurcie - rozumiem że bez problemu możną ją zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,można bez problemu,dopiszę zaraz adnotacje w nawiasie.
      Przepraszam za zamieszanie :)

      Usuń
  6. Właśnie robie ciasto i zgadzam się z wpisem Alicji, że z tą ilością mąkki ciasto wychodzi rzadkie i nie ma możliwości go wałkowania ani wyrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę nie wiem jak to jest możliwe ponieważ ciasto przy wyrabianiu wręcz się kruszy :(
    Matczyny przepis jest w moim domu od wieków i nigdy nie zdarzyła się taka sytuacja by ciasto było rzadkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja robiłam obydwie wersję Twoich faworków i faktycznie ciasto ciężko się na początku wyrabiało w sensie tak jak piszesz kruszyło mi się strasznie.Także ja obydwa przepisy polecam.Zaraz biorę się się zresztą za te faworki z tłuszczu.
      Smacznego Pączka!

      Usuń
    2. Proponuje w takim razie zwiększyć ilość mąki o jakieś 200g lub odjąć śmietany,tak z pół szklanki.

      Usuń
  8. Wyszły super.Tak jak powinny.Robilam ze śmietaną. Nie wiem czemu dziewczyny piszą że za rzadkie.Ciasto idealne.Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek