Przepisów na drożdżówki jest u mnie na blogu dość sporo.
Głównie robione są z tego samego przepisu modyfikowanego według potrzeb.
Różnią się głównie sposobem zwijania lub nadzieniem.
Najbardziej pożądanym są jednak te z cynamonem..sposób zwijania jest wtedy nie ważny..grunt by było dużo cynamonu:)
składniki:
- 500g mąki krupczatki
- 200g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g drożdży
- 100g cukru
- 100g rozpuszczonego masła
- szklanka ciepłego mleka
- jajko do posmarowania
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2-3 łyżki masła
Z drożdży,cukru i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10min.
Mąki przesiewamy,dodajemy jajka i rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Na samym końcu wlewamy masło i wyrabiamy dalej.
Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok 4-5mm,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy obficie mieszanką cynamonu i cukru.Ciasto zwijamy w rulon.Kroimy na równe kawałki.każdy kawałek naciskamy lekko na samym środku np trzonkiem drewnianej łyżki.
Odstawiamy drożdżówki na 10min.
Przed włożeniem do nagrzanego do 170 stopni piekarnika,smarujemy drożdżówki jajkiem.
Pieczemy ok 20 min do zarumienienia.
Gotowe smarujemy lukrem(szklanka cukru pudru plus kilka kropel wody/soku z cytryny)
smacznego!!!
Uwielbiam takie drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńLubię drożdżówki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńCudownie aromatyczne, nie sposób im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione :) pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńrobiłam niedawno podobne! pyszne były :)
OdpowiedzUsuń