Roladki są proste w wykonaniu i bardzo chrzanowe.
Można regulować intensywność smaku i zapachu zmniejszając ilość chrzanu w przepisie.
Roladki nie zawierają w środku żadnych dodatków typu ogórek czy papryka co nie znaczy,że nie można ich dodać.
Składniki na roladki schabowe w sosie chrzanowo-koperkowym:
(15 sztuk )
- 15 kotletów schabowych-dość grubych
- słoiczek chrzanu
- marchew
- cebula
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera naciowego
- pieprz,sól,ziele,liść laurowy
- koperek
- jogurt naturalny
- łyżka mąki
- wykałaczki
Warzywa obrać.Razem z zielem i liściem laurowym wrzucić do garnka z zimną wodą.
Gotować do miękkości.Usunąć je z wywaru.Otrzymamy świetny bulion warzywny.
Schab umyć i rozbić tłuczkiem na cieńsze kotlety.Każdy z nich posolić i popieprzyć.Posmarować lekko chrzanem.
Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Każda roladkę obsmażyć dokładnie z każdej strony na gorącym oleju.
Dodać do bulionu.Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
W miseczce wymieszać pozostały chrzan z jogurtem i koperkiem.Zagęścić mąką.Uwaga na grudki,są nie dopuszczalne!
Miękkie mięso wyciągamy z bulionu.Dodajemy sos chrzanowo-koperkowy.
Podgrzewamy aż zgęstnieje.Wrzucamy mięso.Podgrzewamy ok 3-4 min.
Podajemy według uznania.
Smacznego!!!
chrzan uwielbiam...a roladki wygladaja bosko!
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek;)
OdpowiedzUsuń