niedziela, 2 września 2012

Czekoladowa tarta z creme patissiere i karmelizowanymi gruszkami


Mój sposób na wykorzystanie 12 żółtek:)))

składniki:

na ciasto:
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru
- pół kostki masła
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao

wszystko razem łączymy i zagniatamy ciasto.Wstawiamy na 30min do lodówki.
Formę do tart smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wykładamy dokładnie ciastem.
Pieczemy ok 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
studzimy.

na creme patissiere:
- 10 żółtek
- szklanka cukru pudru
- laska wanilii
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki

Mleko gotujemy z laską wanilii.Żółtka miksujemy z cukrem na puszysto.Wlewamy gorące mleko do żółtek i miksujemy dalej.
Wszystko to przelewamy do garnka i gotujemy aż zgęstnieje(coś jak nasz budyń).

na karmelizowane gruszki:
- 4 duże twarde gruszki
- miód lub cukier brązowy

Miód lub cukier zalewamy dwoma łyżkami wody i rozpuszczamy w garnku.Gdy zacznie brązowieć wrzucamy pokrojone w małe ćwiartki gruszki.Chwilę wszystko razem gotujemy.

wykonanie:
Na upieczony spód wylewamy creme patissiere i układamy karmelizowane gruszki.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.

smacznego!!!!



7 komentarzy:

  1. Mmmmmmmm uwielbiam gruszki w każdej postaci! A ta "brzmi" bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie pyszne smaki, Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. 12 żółtek! Hoho, to dużo ;) A tarta brzmi bosko!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dużo..tyle zostało mi po pieczeniu sernika migdałowego na białkach:))

      Usuń
  4. Ten krem... uwielbiam. Tarta musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi i wygląda zachęcająco...na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny Boże Narodzenie Sylwester Tłusty Czwartek Wielkanoc alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki brownie bruschetta brzoskwinie brązowy cukier budyń bulion buraki bułeczki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mięsne dania mączne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier majeranek majonez mak makaron makowiec maliny mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe małosolne małże maślanka melon michałki migdały miód mięso mielone mięta mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda mąka pełnoziarnista naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory pączki rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory syrop miętowy szarlotka szczypiorek słonina tarta tartaletki toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wiórki kokosowe wrapy wątróbka zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy łazanki śledzie śliwki śniadanie żeberka żelatyna żurawina żurek żółtka