Bardzo pożywna i syta zupa.Świetnie rozgrzewająca.
Przyda się na zbliżające chłodne dni.
Ostrości zupie dodaje chili ale można ten składnik całkowicie pominąć.
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 4 łodygi selera
- 4 duże ziemniaki
- kilka różyczek brokuła
- 2 liście kapusty
- 2 łyżki masła
- szklanka czerwonej soczewicy
- ok 3l wody
- sól i pieprz
- mała papryczka chili
Cebulę,papryczkę chili i czosnek kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na maśle.
Marchewkę,seler i pietruszkę kroimy w talarki i dodajemy do cebuli z czosnkiem.
Zalewamy wodą i gotujemy na średnim gazie.
Liście kapusty dzielmy na mniejsze kawałki,ziemniaki kroimy w kostkę a brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.Wszystko to razem dodajemy wraz z soczewicą do gotujących się warzyw.
Gotujemy jeszcze chwilę aż wszystko będzie miękkie.Doprawiamy pieprzem i solą.
Smacznego!!!
pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzjadłabym do samego dna!
OdpowiedzUsuń