Tak też było dzisiaj.
Wpisując w google cynamon i drożdże wyszukiwarka naprowadziła mnie między innymi tutaj
Zdjęcia które ujrzałam zdecydowały jaki będzie dzisiejszy wypiek.
Cynamonowy odrywaniec:
(org,Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread)
ciasto:
- 400 g mąki
- 25 g drożdży
- 40 g cukru brązowego
- 60 g masła
- szczypta soli
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 2 jajka
Masło rozpuścić.Do jeszcze ciepłego dodać mleko i wodę.Lekko ostudzić.Dodać drożdże i dokładnie wszystko wymieszać.Odstawić na chwilę na bok.
Do miski wsypać cukier,sól i 280 g mąki.Wlać drożdże.Wymieszać.
Dodać jajka i 100 g mąki.Wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
nadzienie:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 80 g brązowego cukru
- ok 50 g masła
Połączyć cukier z cynamonem.Masło można roztopić ale może też być bardzo miękkie-takie,żeby dało się je łatwo rozsmarować na cieście.
Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałą mąkę.Wyrobić ostatni raz.
Na stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 30cmx50cm.
Posmarować dokładnie masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Pokroić placek na 5-6 równych prostokątów(wzdłuż dłuższego boku). Poukładać jeden na drugim.
I znowu pokroić na 5-6 równych tym razem kwadratów.
Poukładać w nasmarowanej formie do keksów kwadraty w pozycji pionowej.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40min.
Piec ok 30 min(do mocnego zbrązowienia góry) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Całkowicie wystudzić.
Ciasto zjedliśmy w niecałą godzinę:)))
Jutro robię następne:))
Bardzo polecam!
Smacznego!!!
noooo...
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie.
piekna plecionka ...i na pewno smakowita:) z cynamonem nie może być inaczej:) pozdrawiam jolanta szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon...mmmmmmm
OdpowiedzUsuńślinka cieknie:)
Do porannej kawy- idealne :D Miłego dnia!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Takie wypieki. Aromat cynamonu podczas pieczenia i podczas odrywania kawałka - cudo :D
OdpowiedzUsuńfajnie wyglada:)
OdpowiedzUsuń@Przemyslaw..ciasto ma wygląd raczej kromek chleba niż plecionki:)))
OdpowiedzUsuń@agnieszka...faktycznie do kawy jest to wypiek idealny
odrywałabym to pyszne ciasto do ostatniego okruszka :)
OdpowiedzUsuńHmmm baaaaardzo kuszące - wiem co zrobię jutro !!
OdpowiedzUsuńi jak?
Usuńwyglada genialnie!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, szukałem czegoś fajnego, żeby zużyć resztę drożdży, a chałka jest już oklepana. Więc ciacho właśnie się robi :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że będzie smakować:)
UsuńRE-WE-LA-CJA, a ten zapach cynamonu w kuchni... :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię go ponownie już w niedzielę.
Zrobiłam to ciasto w akademiku , przepyszne w 15 minut i ciasta nie było ;p anwet nie zdąrzyłam je wyciągnąc z formy
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne , łatwe do wykonania, i ten zapaach cynamonu na całym piętrze ^^
OdpowiedzUsuńZrobiłam je w akademiku i nawet nie wiem kiedy była pusta blaszka :)
Pani Iwonko... Jak zaczyna Pani robić coś nowego nie boi się Pani że nie wyjdzie, czy zakasa rękawy i wie już co i jak ? Ja przed każdym przepisem strasznie panikuje :D A jak zobaczyłam te zdjęcia to kolana mi się ugieły :D
OdpowiedzUsuńBardzo często panikuje,np.za tydzień piekę tort dla córki na komunie z nowego przepisu no i panika jest..straszna:)Także..
UsuńA ten odrywaniec jest naprawdę bardzo prosty,grunt to dobrze wyrobić ciasto.Jestem do dyspozycji jakby co:)Powodzenia!
Waga mi padła 😖 ile to 400g maki ??
UsuńPrzepraszam że tak późno odpisuje,jestem na urlopie:) Ok 2.5 szklanki ale pewnie już to wiesz:)
UsuńOjejku wyszlo rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuń