Przepisów na placki z jabłkami w necie jest multum.
Czasami są identyczne jak te które my znamy.Czasem różni je tylko jeden składnik.
Najlepsze na świecie placki smaży moja babcia.I pomimo to,że mam dokładny przepis od niej,nigdy moje placki nie smakują tak jak jej.
Smak jest zbliżony ale jednak to nie to...
To jest zdecydowanie smak mojego dzieciństwa.
Jak zwykle składniki na oko:))
Babcine placki z jabłkami:
- ok 8 jabłek(ilość zależy tylko i wyłącznie od tego jak bardzo jabłkowe chcecie mieć placki)
- 2 jajka
- ok 2-3 szklanek mleka
- ok 3 łyżek cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 3 szklanek mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać i pokroić na "płatki".
Resztę składników dokładnie połączyć.Ma wyjść gęste ciasto.Odstawić na 20min.
Smażyć placuszki na małym ogniu na rumiano.
Odsączyć na papierowym ręczniku.Obficie posypać cukrem pudrem.
Robię identyczne! Daję tylko o wiele więcej jabłek do środka. To też smak mojego dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńPlacki babci są najlepsze na świecie! Nigdzie takich nie znajdziesz.
OdpowiedzUsuńja zamiast mleka uzywam maslanki badz kefiru:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam racuszki:)