piątek, 20 kwietnia 2012

rabarbarowa tarta


Uwielbiam rabarbar.Niestety u mnie w domu jestem jego jedyną miłośniczką a szkoda...
Rabarbar mam dostępny praktycznie przez cały rok ale nie jestem w stanie sama przejeść tych wszystkich dobroci do których można go wykorzystać.
Jednak tym razem nie mogłam mu się oprzeć i zakupiłam całkiem pokaźną wiązkę tego smakołyku.
Żeby "oszukać" trochę podniebienie męża,zmniejszyłam ilość rabarbaru - normalnie dałabym go tak z 5 razy więcej,co też Wam polecam.


składniki:
- 3/4 kostki masła
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- 3 jajka
- rabarbar

- 2 budynie waniliowe
- mleko


Masło,mąkę,cukier,jajka,esencje i proszek do pieczenia połączyć.Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
Budynie zrobić według przepisu na opakowaniu.
Rabarbar umyć i pokroić według uznania-u mnie były to grubsze talarki.


Formę do tart wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Dokładnie obłożyć ciastem dół i boki blachy(ja wykorzystuje do tego 3/4 ciasta-resztę zostawiam do ozdobienia góry),nakłuć dokładnie widelcem.Wyłożyć na to budyń.
Poukładać rabarbar, dość ciasno.Ozdobić pozostałym ciastem np kratką z paseczków.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 min..
Tartę podawać obficie posypaną cukrem pudrem.







Smacznego!!
Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

7 komentarzy:

  1. Dobrze Ci, że masz rabarbar dostępny przez cały rok - też bym tak chciała, uwielbiam jego kwaskowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...i like rabarbar...babcia moja czesto robila drozdzowe ciasto z rabarbarem z wlasnego ogrodka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za mną chodzi rabarbar, właśnie mam zamiar iść na rynek szukać rabarbaru:) Smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli...to już? Pora na rabarbar?? Ta tarta wygląda tak smakowicie, że jak tylko napotkam gdzieś te kwaskowate łodygi to będzie pierwsza na liście do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta jest na prawdę smaczna...polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, rabarbaru nigdy dość! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek