Czasami jest tak,że rodzina domaga się wypieków w niestosownym momencie czyt.brak składników i chęci pójścia do sklepu.:)
I tak było tym razem..ale...jak się popieści to się wszystko zmieści..hm...znajdzie :))))
I się znalazło to i owo.
Oto wynik:
ciasto:
- 2 jajka- 2.5 szklanki mąki
- 150g masła
- 2 kopiate łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę do tart (28cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.Wykładamy ciastem,boki i spód.Przykrywamy pergaminem i dodajemy obciążenie(fasolka,kulki ceramiczne,ryż).
Tak przygotowaną tartę pieczemy 15 min.Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 10min.
Studzimy w otwartym piekarniku.
Wykładamy na wystudzony spód 4 pokrojone w plasterki banany.
budyń:
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3/4 l mleka
- ok pół szklanki cukru-można zmniejszyć lub zwiększyć ilość
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
Odlewamy ok 3/4 szklanki mleka,resztę wlewamy do garnka dodając cukry.
W pozostawionym mleku rozrabiamy dokładnie żółtka i obydwie mąki,tak by nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy rozrobione mąki z żółtkami i mlekiem.
Mieszamy intensywnie by nie dopuścić do powstania grudek.Jeszcze ciepły wylewam na czekoladowy spód.
ponadto potrzebujemy:
- 3 łyżki solonego masła orzechowego najlepiej domowego
- kilka batoników milky way
Masło lekko podgrzewamy.Batoniki kroimy na mniejsze kawałki i rozsypujemy po budyniu.Polewamy masłem orzechowym.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
smacznego!!!
Wszystko co uwielbiam w tak małym cieście. Obłęd! :)
OdpowiedzUsuńtez uważam, ze obłedna ta tarta!:) wszystko co najlepsze w jednym cieście!
OdpowiedzUsuńAleż rozpustna ta tarta :) Musiałą być cudownie słodka :)
OdpowiedzUsuńOMG! Wygląda rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuń