Gotowe ciasto francuskie jest idealne gdy chcemy zrobić coś słodkiego na szybko.Zawsze mam w lodówce czy zamrażalniku kilka sztuk właśnie na takie chwile.
Szkoda tylko,że jest takie kaloryczne:(
Zrobienie tego ciasta zajmuje tylko tyle czasu ile się ono piecze czyli ok 20 minut.
składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 500g serka mascarpone
- 200ml kremówki
- ok szklanki cukru pudru(ja dałam mniej)
- borówki lub jakiekolwiek inne owoce
Każdy płat ciasta rozłożyć na pergaminie i piec ok 20min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wystudzić.
Kremówkę ubić razem z cukrem.Wmieszać mascarpone i rozdrobnione borówki.
Wyłożyć krem na pierwszy płat ciasta.
Równomiernie rozłożyć krem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
Posypać cukrem pudrem.Podawać od razu.
smacznego!!!
Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne,jutro mam gosci wiem co podam:)pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
UsuńWłaśnie takie proste przepisy lubię najbardziej:)))Ania
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńZawsze mnie to zastanawia - ciasto się piecze bez rozmrażania?
OdpowiedzUsuńMożna lekko rozmrozić aby piec(tak by ciasto łatwo się rozwinęło).
UsuńCiacho było naprawdę rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńW związku z tym, że jest sezon truskawkowy - zrobiłam to ciasto z truskawkami (pokrojonymi w ćwiartki). I zamiast śmietany dałam dwa serki homogenizowane (tylko nie Danio! raczej Rolmlecz lub Garwolin) + cukier (wg uznania). Pyszota :)
OdpowiedzUsuńSuper..na pewno było pyszne.Serdecznie Pozdrawiam:)
UsuńRewelacyjny smak.
OdpowiedzUsuń