Odkąd zebrałam płatki dzikiej róży i zrobiłam wodę różaną
w moim domu pachnie różami.
Otwierając lodówkę czy zamrażalnik odruchowo szuka się źródła zapachu-tak jest intensywny.
Dziś kolejna propozycja na wykorzystanie płatków róż-cukier różany.
Pachnie bosko!
Zrobienie takiego cukru to żadna filozofia wystarczą płatki róż i cukier.
Moje proporcje to duża garść płatków dzikiej róży i szklanka cukru.
Płatki rozdrabniamy w malakserze na papkę.Dodajemy cukier i rozdrabniamy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.
Chodzi o to by wszystko razem połączyło się idealnie.
Następnie cukier rozkładamy np na pergaminie i suszymy.
Gotowy przesypujemy do szczelnego pojemnika.
Bardzo polecam!!!
omg boskie!!!
OdpowiedzUsuńwodę różaną już zrobiłam,cukier też zrobię:)
Jeżeli pachnie jak wygląda, to faktycznie bosko;)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek tego cukru ;)
OdpowiedzUsuńistne cudo!:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja ,a do czego można wykozystać taki cukier?
OdpowiedzUsuńJa zamierzam wykorzystać taki cukier do wszelakiego rodzaju ciast czy ciasteczek...z powodzeniem zastąpi tradycyjny cukier waniliowy.Paczki obtoczone takim cukrem będą przepyszne.
UsuńWow, super, Pierwszy raz taki widzę. Uwielbiam płatki dzikiej róży, kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami nad morzem. Tam zawsze zbieraliśmy płatki :)
OdpowiedzUsuń