Kolejny z przepisów na wykorzystanie dyni.Super puszyste i miękkie rogaliki które można przed upieczeniem nadziać np dyniowym dżemem.
Niestety nie jestem w stanie określić ilości zrobionych rogalików ponieważ moja kuchnia regularnie była nawiedzana przez obcych,którzy na bieżąco rogaliki podjadali:)
składniki:
- 1kg mąki pszennej plus na posypywanie
- 2 szklanki zblenderowanej dyni
- 5 jajek
- szklanka mleka(ciepłego)
- szczypta soli
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 kostki rozpuszczonego masła
- 100g drożdży
- łyżeczkę kurkumy
- łyżeczka cynamonu
Drożdże rozpuszczamy w 4łyżkach ciepłego mleka i 2łyżkach cukru.
Ostawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy dodajemy resztkę mleka,cukru,jajka,cukier waniliowy,szczyptę soli,dynię,kurkumę,cynamon i rozczyn z drożdży.Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy masło,wyrabiamy dalej,tak długo dopóki nie pokażą się pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła.
Każde koło dzielimy na 8 trójkątów które zwijamy od góry ku ostremu końcowi.
Odstawiamy rogaliki(np na pergaminie) do wyrośnięcia na ok 20min.
Pieczemy je ok 20 min.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
smacznego!!!
To jeszcze i takie cuda można z dyni zrobić? :-)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie kusiło robienie takich rogalików. :))
OdpowiedzUsuńojoooj, jakie ślicznotki!
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie <3
OdpowiedzUsuńGenialny pomysl z ta dynia! Chetnie wyprobuje w przyszlosci :)
jejku <3
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja te rigaliki upieke dynie I tez takie zrobie
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :)
Usuń