Bardzo prosta i szybka w wykonaniu tarta.
Ja użyłam masy krówkowo-orzechowej ale można wykorzystać każdą inną.
Maliny można zastąpić też innymi owocami lub startą czekoladą,pokrojonymi drobno orzechami...
interpretacja dowolna.
Niestety nie mam pomysłu na nazwę owej tarty...
Niestety nie mam pomysłu na nazwę owej tarty...
składniki:
- pół kostki masła
- jajko
- 3łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę do tart (28cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.Wykładamy ciastem,boki i spód.Przykrywamy pergaminem i dodajemy obciążenie(fasolka,kulki ceramiczne,ryż).
Tak przygotowaną tartę pieczemy 15 min.Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 10min.
Studzimy w otwartym piekarniku.
- puszka masy krówkowej-orzechowa
- 250ml kremówki
- maliny
Na wystudzony spód wykładamy masę krówkową,na to ubitą kremówkę.
Ozdabiamy malinami.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
smacznego!!!!
Jak patrzę na te maliny, to mi tęskno za latem... :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Mam mnóstwo zamrożonych, ale do takiej tarty za bardzo się nie nadadzą :(
Usuń