Czemu 'mini'?
Robiąc makowce trochę przedobrzyłam z ilością masy makowej a ponieważ nie chciało mi się dorabiać ciasta a w planach był sernik to wykorzystałam resztkę masy.
Było jej ok 5łyżek.
Wam podam przepis na równą ilość masy makowej do masy serowej.
spód pierniczkowy:
- 200g zmielonych pierniczków np takich
- 120g bardzo miękkiego masła
Wszystko razem łączymy i wykładamy na spód tortownicy(wysmarowanej masłem i oprószonej mąką).Moja tortownica ma 26cm.Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
masa makowa:
- 0.7kg maku
- szklanka miodu
- 300g bakalii
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- esencja waniliowa
- skórka otarta z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 ubite białka
Mak przelewamy gorącą wodą i mielimy trzykrotnie.
Dodajemy miód,skórkę,bakalie,esencje i masło.
Delikatnie mieszamy razem z białkami.
Masę makową wykładamy na spód z pierniczków.
masa serowa:
- 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 2łyżeczki esencji waniliowej
- 140g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
Żółtka ucieramy razem z cukrem i masłem na puszysto.Dodajemy esencje waniliową i budynie.
Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy partiami ser biały.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej,mieszamy ręcznie.
Masę serową wylewamy na masę makową.
Pieczemy ciasto ok 10min.Po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150stopni i pieczemy ciasto kolejne 1.5h.
Serniko-makowiec studzimy w otwartym piekarniku i zostawiamy go w spokoju na kilka godzin
polewa czekoladowa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
Wszystko to razem podgrzewamy do połączenia się składników.Studzimy.
Polewamy gotową polewą ciasto.
Można dla ozdoby posypać je wiórkami kokosowymi.
smacznego!!!
mmm... kusisz!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń3 moje ulubione, świąteczne smaki w jednym cieście. genialne!
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń