Wyśmienicie puszyste drożdżówki z nadzieniem dżemowym.
Jako nadzienie możecie użyć nutelli,powidła,jabłek,sera itd..
Przepis na ciasto jest wynikiem braków w mące pszennej a sposób zwijania podpatrzyłam w internecie :)
składniki:
- 500g mąki krupczatki
- 200g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100g drożdży
- 100g cukru
- 100g rozpuszczonego masła
- szklanka ciepłego mleka
- skórka otarta z jednej cytryny
- dżem według upodobań
- jajko do posmarowania
Z drożdży,cukru i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10min.
Mąki przesiewamy,dodajemy jajka,skórkę z cytryny i rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Na samym końcu wlewamy masło i wyrabiamy dalej.
Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok4-5mm,wycinamy z niego prostokąty o wymiarach mniej więcej 10cmx14cm.
Krótszy bok nacinamy na wysokości 1/3 ok 5 nacięć,nakładamy dżem i zwijamy dociskając boki.Paski staramy się tak naciągnąć by były pod spodem drożdżówki.
Gotowe odkładamy na pergaminie do napuszenia na ok 15min.
Przed włożeniem do nagrzanego do 170 stopni piekarnika,smarujemy drożdżówki jajkiem.
Pieczemy ok 20 min do zarumienienia.
Gotowe smarujemy lukrem(szklanka cukru pudru plus kilka kropel wody/soku z cytryny)
smacznego!!!
Mniam .... jakie urocze z pewnością smaczne.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Mniam, faktycznie są super zawinięte. :)
OdpowiedzUsuńA krupczatka to nie jest mąka pszenna? Kurczę, przyznam że dla mnie wszystkie te odmiany (tortowe nie tortowe, poznańskie, krupczatki i tak dalej) oraz typy (od 450 do 650) to jedno i to samo - biała mąka pszenna. Wiem, że każda jest do czegoś innego i nawet w teorii umiałabym nazwać ich różnice, ale nigdy tych różnic nie odczułam przy pieczeniu czegokolwiek. (Co innego mąki pełnoziarniste i z różnych zbóż! To już mój konik)
OdpowiedzUsuńA drożdżówy piękne :) Bardzo lubię ten sposób formowania.
Masz racje.. to jest mąką pszenna ale jest bardziej sypka...świetna do kruchych ciast i drożdżowych wypieków..przynajmniej w moim mniemaniu.
UsuńTakie drożdżówki od razu kojarzą mi się z podstawówką ;)
OdpowiedzUsuńmmm... wyglądają bosko. Zjadłabym wszystkie :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie zwinięte, wyglądają bardzo apetycznie - jak z dobrej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuje..miło mi to czytać :)
Usuńprzepysznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuń