Paszteciki do świetny dodatek do barszczu czerwonego i nie tylko.W takiej wersji goszczą u mnie w domu nie tylko na wigilijnej kolacji ale też na różnorakich spotkaniach towarzyskich.
Do farszu można dodać też kapusty kiszonej,zrobić go tylko z samych pieczarek lub samych grzybów leśnych.Świetnie też pasuje farsz mięsny,wtedy paszteciki możemy podać w każdy inny dzień.
Paszteciki te można mrozić.
farsz:
- 250g suszonych grzybów leśnych
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- przyprawy
Suszone grzyby zalewamy na noc zimną wodą.Rano płuczemy je pod bieżącą wodą.Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Ja nigdy nie wylewam wody z pod grzybów.Wlewam ją do pojemników na lód i zamrażam.Mam później super podstawę do sosów.
Grzyby kroimy w miarę drobno.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju,dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy wszystko do miękkości.Na samym końcu wrzucamy pokrojone grzyby leśne.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku:solą,pieprzem,ostrą papryką itp.
ciasto:
- 500g mąki
- 3 jajka
- sól,pieprz,2 szczypty gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
- 50g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
Z drożdży,cukru i mleka robimy rozczyn.Odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy resztę składników plus rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm.Postarajmy się uzyskać kształt prostokąta.
Nadzienie z grzybów rozprowadzamy na powierzchni ciasta.Zwijamy prostokąt wzdłuż krótszego boku(jak roladę).
Kroimy powstały rulon na równe kawałki.
Zostawiamy do napuszenia na ok 20min.
dodatkowo potrzeba:
- rozbełtane jajko do smarowania
- mak do posypania pasztecików
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.
Paszteciki wykładamy na pergamin,smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy ok 20-30min do zarumienienia.
Studzimy na kratce.
smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)