Kompot z suszu to obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym.Jednak przyznam się szczerze,że nie jest to moja ulubiona pozycja ze wszystkich dań/napoi Tego Dnia.
Zapraszam na moją wersję wigilijnego kompotu z suszonych i nie tylko owoców
składniki:
- ok 400g suszonych owoców(śliwek,moreli,jabłek,gruszek itd)
- 2 świeże,kwaśne jabłka
- 2 pomarańcze
- kora cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3-4 goździki
- pół szklanki cukru
- pół cytryny
Jabłka i pomarańcze,cytrynę myjemy,nie obieramy.Kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy ok 3-4 litrami wody.Dodajemy resztę składników.
Kompot gotujemy średnio 20-30min.
smacznego!!!
Uwielbiam kompot z suszu a wręcz kocham zawsze z niecierpliwieniem na niego czekam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy