Tradycyjny,mocno waniliowy sernik w otoczeniu czekolady...to jest zdecydowanie to co lubię.
Sernik jest mokry bez dodatku zbędnych(jak dla mnie) bakalii z mocno wyczuwalnym smakiem i zapachem wanilii-przepis na cukier i ekstrakt z prawdziwej wanilii jest dostępny o tutaj.
ciasto kruche:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystko to zagniatamy.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika,resztę do lodówki.
masa serowa:
- 600g sera białego zmielonego trzykrotnie
- 7 jajek
- ekstrakt waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy razem z ekstraktem,masłem,cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną na puszystą masę.
Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce sera białego.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli,dodajemy partiami do masy serowej.
Tortownicę o wymiarach 26cm smarujemy masłem i wykładamy częścią ciasta z lodówki(boki i spód).
Na to wylewamy masę serową.Następnie ścieramy ciasto z zamrażalnika na tarce o dużych oczkach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut.Po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i pieczemy sernik ok 1.5 godziny.
Studzimy całkowicie w lekko uchylonym piekarniku.
Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
uwielbiam takie serniki!
OdpowiedzUsuńpoezja!
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
pięknie podany! achhh jaki apetyczny!
OdpowiedzUsuń