Do dekorowania pierniczków nie ma chyba nic lepszego niż lukier królewski.
Robimy go w bardzo prosty sposób.A mianowicie:
- ubijamy białko na sztywno
- pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
200g cukru pudru..czasem trzeba dać więcej
Lukier jest bardzo gęsty.
Jeśli chcemy by lukier był bardziej płynny zmniejszamy ilość cukru pudru.
Podane ilości wystarczą na udekorowanie co najmniej 400 sztuk pierniczków średniej wielkości.
Przepis na pierniczki dekorowane na zdjęciach znajdziecie tutaj.
Kolor lukru możemy zmieniać dodając barwniki spożywcze lub naturalne(sok z buraka,szczawiu,szafranu czy jagód)-uważajmy by za bardzo nie rozcieńczyć lukru.
A do smaku możemy dodać sok z cytryny lub esencje waniliową.
Zawsze dekoracje pierniczków zostawiałam dzieciom..wiecie kilka godzin spokoju itd :D
W tym roku pierniczki posłużą na prezenty które zaniosę do pracy więc dekoracje zrobiłam sama.
Wiem,że nie są idealne ale jest to mój pierwszy raz.
Pod koniec i tak dołączyły do pomocy dzieci bo ciężko samemu dekorować ponad 300 pierniczków:)
Pod koniec i tak dołączyły do pomocy dzieci bo ciężko samemu dekorować ponad 300 pierniczków:)
Do dekoracji oprócz lukru potrzebne nam będą papierowe tutki(z pergaminu)lub foliowe(kupiłam kiedyś na e'bay sto sztuk za ok jedno euro).
Jak już mamy wszystko co jest nam potrzebne wystarczy oparcie dla dłoni(sama przekonałam się jakie to ważne dla początkujących) i ćwiczenia.
Przy 4 pierniczku byłam w stanie udekorować go dookoła bez odrywania ręki.
Jedna uwaga:im dłużej 'ściskamy' tutkę z lukrem w dłoni tym bardziej lukier zaczyna robić się płynny.
Różnorodność wzorów jest dostępna w internecie więc stamtąd polecam brać inspiracje.
Po dekoracji pierniczki muszą poleżeć w spokoju.Ja zostawiłam je na całą noc by lukier wysechł.
Powodzenia i miłej zabawy!!!
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńJak to są nie idealne,piękne a do tego to Twój pierwszy raz.Rewelka
OdpowiedzUsuń