Coraz więcej osób(zarówno dorosłych jak i dzieci) w moim otoczeniu ma uczulenie na gluten.
Na prośbę koleżanki której synek zmaga się z takowym uczuleniem dodaję przepis na domowy bezglutenowy makaron.
składniki:
- ok 2 szklanek mąki bezglutenowej( u mnie ryżowa,biała)
+ na podsypywanie ciasta
- 4 jajka
- gorąca woda(tyle ile mąka zbierze)ok pół szklanki
- pół łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto,trochę się kruszy ale tylko na początku.
Wyrobione ciasto ma być elastyczne.Dzielimy na dwie/trzy części,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10min.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na grubość jaka nam pasuje,mocno podsypując mąką.
Ciasto zwijamy w rulon jeśli chcemy makaron nitki i kroimy w "talarki" roztrzepując makaron między palcami.
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Smacznego!!!
Domowy makaron jest najsmaczniejszy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńw mojej diecie występuje tylko makaron bezglutenowy, ale niestety kupny...zainspirowałaś mnie i na pewno sama spróbuję wykonać ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam według przepisu i wyszło mi ciasto na lane kluski coś w tym przepisie jest nie tak wody dałam mniej niż pisze
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro że nie wyszło.Fakt że mąka bez glutenu ogólnie ciężko się klei ale nie powinna być taka konsystencja.Koleżanki na diecie bezglutenowej dodaje gumę ksanatanową ale ja jej nie miałam więc te składnik pominęłam.Ciasto powinno być dość twarde i nawet lekko się kruszyć .
Usuń