A że w misce właśnie rosło ciasto drożdżowe....
Jako nadzienie można użyć nutelli,masy cynamonowej,orzechowej czy np makowej.
składniki:
- 50g drożdży
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 100g miękkiego masła
- 0.5kg mąki plus na podsypywanie
- szklanka ciepłego mleka
Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i dwoma łyżkami mleka.Odstawiamy na 10min.
Resztę składników łączymy,dodajemy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ostawiamy do podwojenia objętości.
masa czekoladowa:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Cukier mieszamy z kakao,wlewamy powoli mleko.Ma być na tyle gęste by nie spływało z łyżki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół.Każdą połowę wałkujemy na kształt koła.Obydwie połowy muszą być identyczne.Żeby sobie pomóc można odrysować na cieście koło za pomocą np talerza lub spodu tortownicy.
Pierwsze koło smarujemy masą czekoladową.Przykrywamy drugim kołem i palcami zlepiamy wzdłuż boki by nam nadzienie czekoladowe nie wypłynęło.
Następnie robimy na środku ślad koła np za pomocą kubka(lekko naciskamy kubek).Od koła tniemy 14 trójkątów zachowując ok 1cm między nimi(od góry)
Teraz zwijamy każdy trójkąt dwa razy wokół własnej osi.Robimy to na zmianę tzn jeden trójkąt obracamy w lewo,drugi w prawo.
Zostawiamy wieniec do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40min.
Studzimy na kratce.
smacznego!!!!
Uwielbiam to ciasto i nadzienie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba pomysł na to skręcanie, koniecznie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPrezencja pierwsza klasa. Po prostu to ciasto jest obłędne :) Jestem nim zachwycona
OdpowiedzUsuńAle super! Nie widziałam wcześniej takiego sposobu, na święta idealna gwiazda :)
OdpowiedzUsuńDokładnie,na święta zamierzam zrobić z makiem.
Usuńnooooooooo cudny jest!:) genialny patent:)
OdpowiedzUsuńjejku jak smakowicie wygląda i ładnie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło, aldia z arcadii
nie wiem..własnie zaczęłam robić te ciasto...jak dała wszystkie te składniki miałam pulpę...nie da rady tego oderwać od palców a już o wałkowaniu zero mowy...wsypałam ponad 750 gr maki no zobaczę jak będzie szkoda tego wyrzucić może coś wyjdzie. Narazie ciasto rośnie,...
OdpowiedzUsuńDobrze wyrobione ciasto nie będzie się lepić do rąk,można też dosypać trochę mąki ale nie za dużo ponieważ będzie twarde a nie puszyste.
Usuń