Przepis z książki "Feast" Nigelli Lawson.
Nic nie zmieniłam z oryginału.Jedynym dodatkiem ode mnie jest serek mascarpone jako polewa ale ten składnik można pominąć.
Ciasto przypomina trochę piernik.Jest to typ ciężkich ciast-nie puszystych więc jest bardzo sycące i pierońsko słodkie :D Następnym razem zmniejszę ilość cukru-zdecydowanie :)))
Polecam do wypróbowania.
składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- 200g brązowego cukru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 300ml golden syrup
- 300ml mleka
Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Tortownicę(25cm) wyłożyć pergaminem spód i wysoko boki ponieważ ciasto sporo urośnie.
W misce mieszamy mąkę,proszek do pieczenia,cukier,przyprawę do piernika i sodę.
W kolejnym naczyniu roztrzepujemy jajka.
W małym garnku rozpuszczamy masło i golden syrup,Dodajemy mleko.Czekamy aż wystygnie.
Na kóńcu mieszamy(ręcznie) wszystko razem jajka,suche składniki i masę miodową.
Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 1.5 godziny-do suchego patyczka.
smacznego!!!
pyszności :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń