Nie tylko na Walentynki......
składniki:
- 0.5 kg mąki plus na podsypywanie
- 50g świeżych drożdży
- 100g masła
- pół szklanki ciepłego mleka
- szklanka cukru
- skórka z jednej cytryny
- 3 jajka
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki drobnego cukru
- jajko do posmarowania
Z drożdży,mleka i cukru robimy rozczyn-odstawiamy na 10min.
Do przesianej mąki dajemy jajka,skórkę z cytryny,miękkie masło i rozczyn.
Wyrabiamy ciasto ok 20min.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki o wadze ok 80-90g.
Każdy kawałek wałkujemy na placuszek.Smarujemy masłem i obsypujemy cukrem pomieszanym z cynamonem.
Następnie placuszek zwijamy w rulon,składamy na pół i przecinamy nożem po środku na 3/4 długości.Ciasto wywijamy na boki tak by powstał kształt serca-mam nadzieje że zdjęcia będą świetnym dodatkiem do opisu.
Gotowe serca wykładamy na pergamin i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20min.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.
Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym masłem.
Pieczemy je ok 20min...do zarumienienia.
smacznego!!!!
śliczne :) dałabym się pokroić za jedno takie serducho! :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają! Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam takie ślimaczki. Można je zamienić w serducha. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńale piękniutkie:) mniammm
OdpowiedzUsuńTakie ciepłe serducho i szklanka mleka podane na śniadanie do łóżka... rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, coś na podobieństwo czeskich smakołyków :)
OdpowiedzUsuńRobilam b.pyszne polecam Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i cieszę się że smakowały:)Pozdrawiam:)
Usuń