Kolejne danie z mojego dzieciństwa.Babcina koperkowa była najlepsza.Z tym że Babcia zawsze dokładała tłustej śmietany.
eh..wspomnienia :)
składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego(mięsny też może być)
- jedna duża marchew
- średni pęczek świeżego koperku
- szklanka ryżu(wypłukanego)
- łyżka masła(można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki(kształt obojętny).Zalewamy bulionem,dodajemy ryż.Gotujemy do miękkości.
Koperek szatkujemy,lekko podsmażamy na łyżce masła.Dodajemy do zupy.
Jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy.Solimy i pieprzymy do smaku.
Gotową zupę można zabielić.Ja tego nie robię.
Smacznego!!!
Jak ja lubię zupę koperkową !!!! dzięki za przypomnienie, bo już bardzo dawno jej nie jadłam !
OdpowiedzUsuńFajna zupka, taka wiosenna :)
OdpowiedzUsuńPyszna!!! :)
OdpowiedzUsuńTo też moje dzieciństwo i mama też okraszała zupę konkretnym kleksem tłustej śmietany:)
OdpowiedzUsuń3 szklanki ryżu na 2 litry bulionu? Nie za dużo?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie przesadziłam:)max.jedna powinna wystarczyć:)
Usuń