O to co ja robię z pestkami dyni które zostają mi co roku w okresie dyniowym.Suszę je z przyprawami a później zajadam się oglądając dobry film.
Polecam!
składniki:
- świeże pestki dyni
- mieszanka ulubionych przypraw :
np sól,pieprz,ostra papryka,słodka papryka,chili,oregano,czosnek granulowany-zarówno ilość jak i to jakie przyprawy wykorzystamy zależy tylko i wyłącznie od naszych kubków smakowych.
Pestki zaraz po wyciągnięciu z dyni czyścimy dokładnie.
Rozkładamy na pergaminie i suszymy w piekarniku nagrzanym do 60-70 stopni.
W między czasie w miseczce mieszamy przyprawy.
Po ok 30 min suszenia wyciągamy pestki z piekarnika,wsypujemy do miseczki z przyprawami,mieszamy dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika.
Stopień (długość) suszenia zależy od nas.
Możemy też wysuszyć pestki bez dodawania przypraw.Obrać je gdy będą gotowe i dopiero połączyć z przyprawami.
To by było na tyle.
Smacznego!!!
dobry pomysł na przyjemne chrupanko!
OdpowiedzUsuńZ serii głupie: pestki myjesz pod wodą?
OdpowiedzUsuńto pytanie wcale nie jest głupie...nie,pestki tylko ręcznie oczyszczam
Usuń