piątek, 19 sierpnia 2011

Cynamonowy odrywaniec

Bardzo często przeglądam internet w poszukiwaniu nowych przepisów.
Tak też było dzisiaj.
Wpisując w google cynamon i drożdże wyszukiwarka naprowadziła mnie między innymi tutaj
Zdjęcia które ujrzałam zdecydowały jaki będzie dzisiejszy wypiek.


Cynamonowy odrywaniec:
 (org,Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread)

ciasto:
- 400 g mąki 
- 25 g drożdży 
- 40 g cukru brązowego 
- 60 g masła
- szczypta soli
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 2 jajka


Masło rozpuścić.Do jeszcze ciepłego dodać mleko i wodę.Lekko ostudzić.Dodać drożdże i dokładnie wszystko wymieszać.Odstawić na chwilę na bok.
Do miski wsypać cukier,sól i 280 g mąki.Wlać drożdże.Wymieszać.
Dodać jajka i 100 g mąki.Wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.

nadzienie:
 - 3 łyżeczki cynamonu 
- 80 g brązowego cukru 
-  ok 50 g masła 

Połączyć cukier z cynamonem.Masło można roztopić ale może też być bardzo miękkie-takie,żeby dało się je łatwo rozsmarować na cieście.

Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałą mąkę.Wyrobić ostatni raz.
Na stolnicy rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 30cmx50cm.
Posmarować dokładnie masłem i posypać cukrem z cynamonem. 

Pokroić placek na 5-6 równych prostokątów(wzdłuż dłuższego boku). Poukładać jeden na drugim.
I znowu pokroić na 5-6 równych tym razem kwadratów.
Poukładać w nasmarowanej formie do keksów kwadraty w pozycji pionowej.
Odstawić do wyrośnięcia na ok  30-40min.



Piec ok 30 min(do mocnego zbrązowienia góry) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Całkowicie wystudzić.

Ciasto zjedliśmy w niecałą godzinę:)))
Jutro robię następne:)) 

Bardzo polecam!




Smacznego!!!

22 komentarze:

  1. piekna plecionka ...i na pewno smakowita:) z cynamonem nie może być inaczej:) pozdrawiam jolanta szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cynamon...mmmmmmm
    ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do porannej kawy- idealne :D Miłego dnia!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Takie wypieki. Aromat cynamonu podczas pieczenia i podczas odrywania kawałka - cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. @Przemyslaw..ciasto ma wygląd raczej kromek chleba niż plecionki:)))
    @agnieszka...faktycznie do kawy jest to wypiek idealny

    OdpowiedzUsuń
  6. odrywałabym to pyszne ciasto do ostatniego okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm baaaaardzo kuszące - wiem co zrobię jutro !!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis, szukałem czegoś fajnego, żeby zużyć resztę drożdży, a chałka jest już oklepana. Więc ciacho właśnie się robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję że będzie smakować:)

      Usuń
  9. RE-WE-LA-CJA, a ten zapach cynamonu w kuchni... :)
    Na pewno zrobię go ponownie już w niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam to ciasto w akademiku , przepyszne w 15 minut i ciasta nie było ;p anwet nie zdąrzyłam je wyciągnąc z formy

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto przepyszne , łatwe do wykonania, i ten zapaach cynamonu na całym piętrze ^^
    Zrobiłam je w akademiku i nawet nie wiem kiedy była pusta blaszka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Iwonko... Jak zaczyna Pani robić coś nowego nie boi się Pani że nie wyjdzie, czy zakasa rękawy i wie już co i jak ? Ja przed każdym przepisem strasznie panikuje :D A jak zobaczyłam te zdjęcia to kolana mi się ugieły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo często panikuje,np.za tydzień piekę tort dla córki na komunie z nowego przepisu no i panika jest..straszna:)Także..
      A ten odrywaniec jest naprawdę bardzo prosty,grunt to dobrze wyrobić ciasto.Jestem do dyspozycji jakby co:)Powodzenia!

      Usuń
    2. Waga mi padła 😖 ile to 400g maki ??

      Usuń
    3. Przepraszam że tak późno odpisuje,jestem na urlopie:) Ok 2.5 szklanki ale pewnie już to wiesz:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek