wtorek, 30 grudnia 2014

Orzechowiec-rolada


Ostatnim przepisem w tym roku będzie przepis na orzechowiec.
Zrobiłam go na cieście z tego przepisu,podmieniłam tylko nadzienie.
Ciasto zrobiłam na święta.Jedną roladę zamroziłam a druga została zjedzona ze smakiem.
Polecam!
Z racji tego,że jest to ostatni mój przepis w tym roku chciałabym Wam złożyć życzenia noworoczne.

Wszystkiego co najlepsze,by spełniły się Wasze wszystkie marzenia,by ten rok obfitował w same dobre zdarzenia u Was u Waszych Rodzin i Przyjaciół.
By wszystko to co złe zostało za Wami,byście nie oglądali się za siebie i z nadzieją patrzyli w przyszłość.
Szczęśliwego Nowego Roku!!!





składniki na dwie duże rolady:

ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 150g masła
- 50g świeżych drożdży lub 14g suchych
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 żółtka

nadzienie:
- 500g obranych i zmielonych orzechów/u mnie kilka gatunków/
- 4 białka
- ok 100g cukru pudru 

polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła

ciasto:Drożdże rozpuszczamy w śmietanie.Dodajemy cukier puder,odstawiamy.
Mąkę siekamy z masłem,dodajemy jajka,żółtka,sól i rozczyn.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości.


nadzienie:
Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Na końcu dodajemy zmielone orzechy,mieszając je delikatnie łyżką.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą rozwałkowujemy(na pergaminie) na grubość ok 0.5-1cm(nie może być za cienkie bo popęka) w kształt prostokąta.
By nadzienie nam nie odchodziło od ciasta,smarujemy je białkiem,na to wykładamy połowę przygotowanego orzechowego nadzienia.
Za pomocą pergaminu zwijamy ciasto...najpierw 4cm w przód,później boki,następnie zwijamy już dalej ciasto w zgrabny rulon.
Nakłuwamy ciasto wykałaczką i smarujemy je białkiem.
Ciasto owijamy w miarę ciasto pergaminem ale na tyle słabo by dać mu możliwość lekkiego wyrośnięcia.Jeśli będzie mieć za dużo miejsca to popęka.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Orzechowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 40min.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

polewa:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej(miska nad parą).
Polewamy nią zimne orzechowce.
Można dodatkowo ozdobić orzechami.


smacznego!!!

16 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła kawałek spory takiej roladki. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita rolada! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowności, smakowitości i szczęścia :)
    Szczęśliwego Nowego Roku, Iwonko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjnie wykonany orzechowiec a przepis z pewnością zostanie przez nas wykorzystany już niebawem. Pozdrawiamy i życzymy wszystkiego, co najlepsze w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna, po prostu idealna rolada !!! Szczęśliwego nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak zachęcająco, że chętnie spróbowałbym choć okruszek ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, z chęcią wpadłabym na kawkę ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, rolada wygląda niezwykle kusząco :)
    Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda idealnie! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bajecznie :) uwielbiam ciacha z orzechami :)
    ps. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Iwonko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek