środa, 12 czerwca 2013

Dwukolorowy drożdżowy warkocz


Tylko tyle albo aż tyle zostało...
Zanim wystygł...zanim rozłożyłam sprzęt do fotografowania...
zanim....
eh...chyba smakował w takim razie :)


Składniki:
- 1kg mąki pszennej(odłożyć ok szklanki do podsypywania)
- 0.5l letniego mleka
- szklanka cukru(można dodać więcej)
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 3 kopiate łyżki dobrej jakości kakao(przesianego)
- 3/4 kostki miękkiego masła
- kostka drożdży(100g)
- jajko do posmarowania

Z drożdży,2łyżek cukru i mleka robimy rozczyn.
Odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,jajka,cukier waniliowy,resztę cukru i mleka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy bardzo miękkie masło(można roztopić).
Wyrabiamy ponownie.
Dzielimy ciasto na pół.Do jednej połowy dodajemy kakao i wyrabiamy aż wszystko się połączy.

Odstawiamy dwie kule(części)ciasta do podwojenia objętości.

Każdą z części ciasta dzielimy na pół co da nam cztery części(dwie białe i dwie ciemne).
Każdą część zwijamy w wałek o długości i grubości jaka nam pasuje.
Składamy wszystko w warkocz np według instrukcji którą dodałam przy robieniu chałki...o tutaj


Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20min.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok 40 min.

Studzimy na kratce.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Widziałam go już wczoraj na fb, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna chałeczka! od dawna taka dwukolorowa za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta chałeczka się śmieje do mnie i mówi "zjedz mnie" :)

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie zapleciony warkocz! Nie dziwie sie, ze tak szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne cudo ci wyszło,uwielbiam drożdżowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award. Pytania znajdziesz tu: http://domowa-cukiernia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za nominację:)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Warkocz prezentuje się rewelacyjnie! Zresztą przyznam szczerze, że zawsze mi ślinka cieknie jak oglądam Twoje fotki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek