piątek, 12 lipca 2013

Sos czosnkowy (jak z pizzerii Da Grasso)


Jak jeszcze mieszkałam w Polsce lubiłam pizzę z tej pizzerii.
Ale jak mam być szczera to nie tyle pizzę co tamtejsze sosy.W szczególności czosnkowy.
Znalazłam w internecie przepis o tutaj i zrobiłam taki sos sama.
Faktycznie (o ile pamięć mnie nie myli bo od kilku lat nie jadłam tego sosu) smakuje identycznie(chyba).
Polecam do wypróbowania!! 


składniki:
- 1.5 szklanki jogurtu greckiego
- 4-5 łyżek majonezu
- 5 ząbków czosnku(można dać mniej)-wyciśnięte lub bardzo drobno pokrojone
- łyżeczka cukru
- sól,pieprz,oregano,bazylia


Wszystkie składniki mieszamy razem.Doprawiamy do smaku.
Ostawiamy do lodówki na 30 min.





smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. idealny :) trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty smaczny przepis ;) zapraszam do siebie http://www.trochesmaku.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O niestety to nie jest do końca ten, cały sekret w sosie da grasso tkwi dodanie cukru! :) I rzeczywiście wtedy smakuje obłędnie!

    Ponad to zioła moczone są ponoć w czymś co wydobywa ich smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i dodaje się cukier..ja dałam łyżeczkę:)

      Usuń
    2. Ziola sa najpierw parzone wrzątkiem, wode po wystygnieciu mozna odlac zeby nie rozrzedzily sosu, lub przelewac ziola na sitku. Ale nie pamietam o tym zeby dodac pieprz...? Pracowalem w dagrasso przed laty i robilismy te doskonale sosy ;) Do dzis je uwielbiam i nawet dzis zrobilem.

      Usuń
  4. najlepszy sos:) bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za pizzą z Da Grasso, chociaż sos rzeczywiście mają niezły ;) Wolę jednak zrobić swój własny w domu :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://kuchnia-suflera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ten sos z tego przepisu co podałaś jako źródło i smakuje jak ten z dagrasso:)

    OdpowiedzUsuń
  7. taak, sos z tej pizzerii to cudo! my jeszcze sparzamy czosnek odrobiną wrzątku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sosy czosnkowe. Ale mam alergię na czosnek i takie ze świeżego czosnku powodują, że wychodzą mi piekące plamy na twarzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj współczuję :( a po suszonym też?

      Usuń
  9. Witam! A jaki to majonez trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, a jaki majonez trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moze w ogole napisze przepis na sos czosnkowy z dagrasso od poczatku do konca.
    1/2 lyzeczki bazylii i 1/2 lyzeczki oregano zalewamy mala iloscia wrzatku i zaparzamy a powstaly napar odlewamy zeby woda nie rozrzedzila nam sosu. Mozna tez sparzyc ziola przelewajac wrzatek przez sitko.
    Nastepnie do zaparzonych ziol dodajemy duze opakowanie jogurtu naturalnego i 3 duze lyzki majonezu i 5 zabkow wycisnietego czosnku. Potem czubata lyzeczka cukru (jak ktos lubi to 1,5 lyzeczki cukru) i sól (ja daje szczypte lub dwie). Pracowalem w dagrasso okolo 10lat temu i z tego co jeszcze pamietam robilismy sos w taki wlasnie sposob. Nie pamietam, zebysmy dodawali pieprz, a juz na pewno nie moczylismy czosnku w oleju. Zycze smacznego:) Grzegorz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje:)Pozdrawiam,Iwona

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek