wtorek, 8 kwietnia 2014

Makaron z kurczakiem w jogurtowym sosie


Wbrew pozorom ja nie tylko piekę.Gotuje też dla czteroosobowej rodziny,psa a czasem i dla pułku wojska jak trzeba.
Oprócz ciast i deserów trzeba w końcu coś jeść.
Dziś polecam bardzo proste danie które nie wymaga dużego nakładu pracy i nie wiadomo jakich składników.
Jest pyszne zarówno na zimno(często biorę go na pikniki)jak i na ciepło.
Rodzaj makaronu nie ma znaczenia,możemy wykorzystać każdy inny.
Zamiast jogurtu jeśli ktoś nie lubi można dać śmietanę ale ja nie stosuje jej w kuchni więc u mnie potrawa jest z jogurtem greckim.


składniki(dla 4 osób):
- dwie duże piersi z kurczaka
- duża cebula
- opakowanie makaronu
- sól,pieprz,czerwona papryka
- mąka do oprószenia mięsa
- jogurt grecki-ja użyłam 4 kopiate łyżki
- ewentualnie szczypiorek


Makaron gotujemy al dente,nie przelewamy go zimną wodą.

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Solimy je i pieprzymy,oprószamy papryką i mąką.Wszystko dokładnie mieszamy.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju.
Dodajemy pierś z kurczaka.
Wszystko dobrze podsmażamy.
Podlewamy to wszystko ok dwoma szklankami wody(może być bulion)lub wody spod gotującego się makaronu.
Jak już woda trochę odparuje dodajemy jogurt i energicznie mieszamy by nic się nie ścięło.
Na końcu wrzucamy gorący makaron,mieszamy wszystko i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy od razu posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Można posypać startym serem.


smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Mmmm pycha, jutro muszę zrobić to na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moze byc zwykly jogurt naturalny??

    OdpowiedzUsuń
  3. 4 kopiste łyżki czyli około ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 100g...ale ilość można modyfikować pod siebie..kto co lubi :)

      Usuń
  4. Ile zajmuje przygotowanie/zrobienie tego obiadu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle ile gotuje się makaron bo w między czasie szykujemy resztę...

      Usuń
  5. Zamiast jogurtu można zrobić na śmietanie 18% ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę trochę podusic pod przykryciem

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi nie wyszło na jogurcie naturalnym.. Ale w smaku 8/10 :) . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek