Tak jak wskazuje tytuł ciasto to wymaga max 5 składników z tym,że ten ostatni(czekoladę) można całkowicie pominąć.
Nie tylko wygląda efektownie..jest do tego bardzo smaczne.
U mnie jest to wersja z borówkami ale można użyć jakichkolwiek innych owoców.
Szybko i prosto...to lubię:))
składniki:
1. płat ciasta francuskiego
2. cukier puder-do smaku
3. 500g mascarpone
4. borówki lub inne owoce
5. ewentualnie kilka kostek czekolady
Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 min.
Ostudzić.
Serek mascarpone wymieszać razem z cukrem pudrem.Rozsmarować* go na całej powierzchni ciasta.
Obsypać owocami i ewentualnie posypać startą czekoladą.
*Ciasto francuskie po upieczeniu było bardzo kruche i rozsmarowanie na nim serka graniczyłoby z cudem.
Dlatego też przewróciłam ciasto na drugą stronę i dopiero wtedy posmarowałam je mascarpone.
smacznego!!!
coś pysznego! szkoda że nie ma teraz świeżych borówek :) aż tęskno za nimi
OdpowiedzUsuńA na zdjęciu to niby jakie są ?Świeże.
Usuńciasto zapisuje i na pewno zrobię pozdrawiam:)
Również pozdrawiam:)
Usuńpięknie się prezentuje, musi być pyszne.:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne :]
OdpowiedzUsuńProste, pyszne...
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, bardzo proste, ale też bardzo, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńcudo! i jak się letnio tutaj zrobiło:D
OdpowiedzUsuńPominac czekolade? Nigdy w zyciu ;)
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale.
Też myślę,że szkoda pomijać:)pozdrawiam:))
UsuńMoje kubki smakowe dostały szału;) bardzo fajny przepis i piękne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJak mi się chce słodkiego dzisiaj...
To połączenie musi smakować super...:)
OdpowiedzUsuń