ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 2 szklanki utartej dyni-dobrze ubitej w szklance
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 20dkg pestek z dyni
- 3/4 kostki masła
- 2 szklanki utartej dyni-dobrze ubitej w szklance
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 20dkg pestek z dyni
polewa:
- 1 serek topiony śmietankowy lub kremowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 dkg masła
- 1 serek topiony śmietankowy lub kremowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 dkg masła
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.
Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła.
Wmieszać ręcznie do połączenia.Dodać roztopione i ostudzone masło.Na końcu dodać pestki z dyni.
Przelać do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
Przelać do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
U mnie jest to owalna,silikonowa foremka.
Piec w temperaturze 200 stopni ok.50 min,do tak zwanego suchego patyczka
Serek i masło roztopić,dokładnie mieszać,dodać cukier puder.
Uwaga na grudki!!
Polać polewą jeszcze ciepłe ciasto.
Polać polewą jeszcze ciepłe ciasto.
Smacznego!!!
Bardzo zdrowe i pysznie wyglądające. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń