Nie ma nic prostszego i lepszego niż domowy zakwas na barszcz czerwony.
Tradycyjnie w takich przypadkach jest to babciny przepis a jak wiadomo takie najlepsze:)
Jest banalnie prosty i tani w wykonaniu a zakwasy sklepowe nawet nie umywają się do smaku tego domowego.
Domowy zakwas-barszcz czerwony:
- 2 kg buraków czerwonych
- dwa ząbki czosnku
- 2 słoiki litrowe a najlepiej jeden dwulitrowy
- 2 litry przegotowanej ciepłej wody,lekko osolonej-dosłownie na czubek łyżeczki
- można aczkolwiek nie konieczne dodać kromkę chleba razowego-przyspiesza kiszenie barszczu
Buraki kroimy w plasterki.Układamy w słoikach.Dodajemy po ząbku czosnku i zalewamy wodą.
Nie zakręcamy!
Przykrywamy tylko.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na powierzchni może pojawiać się kożuch.Nie trzeba się tym przejmować.Po prostu go usuwamy.
Zakwas gotowy jest po ok 7 dniach.
Zlewamy go wtedy do butelek.Można przechowywać w lodówce nawet do 3tyg.
czerwony
taki jest najlepszy do barszczyku:)
OdpowiedzUsuńtroszeczkę późno, ale bardzo dziękuje za udział w Akcji pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Idealny do domowego barszczu, bez którego nie wyobrażam sobie świąt - tak więc również będę robiła :)))
OdpowiedzUsuń