składniki:
- 1 kg jabłek
- 40 g świeżych drożdży
- ok. 0.5l mleka
- pół szklanki cukru
- ok 3 szklanek mąki
- esencja waniliowa
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w pół szklanki mleka.Dodać dwie łyżki cukru.Odstawić na 10 min.
Przesiać mąkę,dodać resztki cukru,olej,esencje,jajka i pozostałe mleko.Wymieszać.
Wlać zaczyn drożdżowy.Dokładnie wymieszać.Ciasto ma mieć gęstą konsystencje ale taką by można je było mieszać łyżką.Odstawić na 30 min.
Dodać pokrojone w plasterki jabłka.
Smażyć na rumiano z obydwu stron.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Przypominam o konkursie:
KONKURS
serdecznie zapraszam!
Mmmm ,wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuszki, z jabłkami często robię, spróbuj koniecznie zamiast jabłek dodać kostkę twarogu(ja uwielbiam Pilos z lidla), są przepyszne.
OdpowiedzUsuńTakie placki też robię
OdpowiedzUsuńhttp://strawberriescreamlife.blogspot.ie/2011/07/biay-ser-i-drozdze.html
mają większę branie u mnie w domu niż te z jabłkami:)))
Witam placuszki naprawdę pyszne i pozwoliłam sobie umieścić przepis u siebie na blogu http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2014/04/drozdzowe-placuszki-z-jabkami.html
OdpowiedzUsuń