czwartek, 18 października 2012

Coś dla wielbicieli masła orzechowego


biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka esencji waniliowej

Białka ubijamy.Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Wrzucamy po jednym żółtku.Zmniejszamy obroty na minimum,wsypujemy przesiane mąki i wlewamy esencje waniliową.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Formę o wymiarach 24X24cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wylewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy ok 40min do suchego patyczka.
Jeszcze gorące ciasto(w formie) zrzucamy z wysokości ok 50cm.Wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy w uchylonym.

masa:
- 400g masła orzechowego
- 250ml kremówki
- ok 3 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki startej czekolady
- 4 łyżki rozpuszczonej czekolady do przystrojenia

Kremówkę razem z cukrem ubijamy na sztywno.Delikatnie,partiami dodajemy do masła orzechowego.

Wykonanie:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Spód smarujemy 3/4 masy z masła orzechowego i posypujemy startą czekoladą.Na to kładziemy drugi biszkopt.Całość(boki i górę) smarujemy cienką warstwą pozostałej masy.Ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.U mnie była to cała noc.



Smacznego!!!

21 komentarzy:

  1. Smakowite i cudnie wyglądające ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudo!!!! Koniecznie do spróbowania, bo lubię masło orzechowe!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakąś wielką wielbicielką masła orzechowego nie jestem ale ciacho wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja właśnie też ale ciasto mi naprawdę smakuje.

      Usuń
  5. Wygląda fenomenalnie. Połówek uwielbia masło orzechowe. Zapisuję przepis do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  6. toż to rozpusta dla takiego orzechomaniaka, jak ja :D cudowny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kliknęłam od razu na durszlakową miniaturkę i się ani trochę nie zawiodłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja jestem ogromną wielbicielką masła orzechowego, ale go nie kupuję, bo boję się, że zjem je same łyżką prosto ze słoika ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda i pysznie brzmi:) Nic tylko poczęstować się kawałeczkiem o ile jeszcze coś zostało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co mi wiadomo ostał się jeszcze jeden kawałek..zapraszam wirtualnie:))

      Usuń
  11. Ja jakoś bardzo masła orzechowego nie kocham, ale na takie ciasto bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno było pyszne, bo o ile za masłem orzechowym jako tako nie przepadam, to wiem, że ciasta z nim są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek