To chyba jeden z ostatnich przepisów na wykorzystanie rabarbaru.Jest ich na blogu już całkiem sporo no i nie mam parcia na sezon ponieważ u mnie rabarbar jest dostępny przez większość roku.
Ciasto jest kruche,lekko słodkie z dodatkiem kwaskowatego musu z rabarbaru.
Posypane pełnoziarnistą kruszonką do której dodałam otręby.
Wyśmienicie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych ale jest też pyszne na zimno.
składniki na mus:
- 2 konkretne pęczki rabarbaru
- cynamon i cukier-do smaku
- ok pół szklanki zimnej wody
- można użyć żelatyny-ja tego nie zrobiłam
Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy aż rabarbar się rozpadnie i zgęstnieje.Słodzimy i doprawiamy cynamonem.
ciasto:
- 100g zimnego masła
- pół szklanki cukru
- cukier z wanilią
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko to razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę.
kruszonka:
- 100g masła
- 1.5 szklanki otrębów
- 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
Wszystko razem łączymy przecierając w palcach by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki.Proporcje są ruchome,można je zmieniać pod siebie.
Piekarnik nastawiamy na 170stopni.
Blachę o wymiarach 24x24cm wykładamy pergaminem.
Wykładamy ciastem boki i spód,można je rozwałkować by było idealnej grubości i przenieś na wałku do formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.Wykładamy mus i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy ok godziny.
smacznego!!!
przepis własny
szklanka=250ml
to jest to co przydałoby mi się dzisiaj do kawy, mniam:d
OdpowiedzUsuńMniam, ja za rabarbarem szaleję, chyba właśnie przez jego sezonowość... Pysznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJesteś boska,uwielbiam Twój blog i Twoje przepisy:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi:)Dziękuje i również pozdrawiam:)
UsuńDopiero zaczynam przygodę z pieczeniem>Pani blog poleciła mi koleżanka>wczoraj upiekłam to ciasto na imieniny mojej mamy>nie został ani kawałek to chyba dobrze c'nie?pozdrawiam Panią serdecznie :)))))))\
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobrze:)Pozdrawiam:)
UsuńCo możemy dodać zamiast otrębów do kruszonki?
OdpowiedzUsuńMoże być mąka każdego rodzaju.
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) Właśnie zagniatam ciato :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź:) Właśnie przygotowuje ciasto.
Usuń1.5 oznacza półtora?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńDziękuję, właśnie się piecze. Kruszonka wyszła bardzo sypka,mam nadzieję że wyjdzie pysznie.
Usuń