Bardzo proste ciasto.Napchane rodzynkami,skórką pomarańczową,kokosem i budyniem.
Idealne na śniadanie.Świetne jako dodatek do kawy czy herbaty.
składniki:
- kilogram przesianej mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 100g drożdży
- 0.5l mleka
- 200g uprażonych wiórek kokosowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki
- 200g rodzynek-namoczonych i osuszonych
- 5 jajek
- 1 łyżka esencji waniliowej
- kostka masła-rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 budynie-smak według uznania plus mleko by je przygotować
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka i cukru.Ostawiamy na 10 min.
Do miski dodajemy mąkę ,resztę mleka i cukru,jajka i rozczyn.
Wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.Później wiórki,skórkę i rodzynki(oprószone mąką).
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość o pół szklanki.Budyń będzie gęsty.
Blachę o wymiarach 28x23x6cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok 2 cm.Na sam środek wykładamy budyń.Składamy obydwa boki do środka.
Ostrożnie przekładamy do formy.
Pieczemy ok godziny.
smacznego!!!
Uwielbiam ciasto drożdżowe a Twoje z dodatkiem kokosa i budyniu - musi smakować super :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek, właśnie piję kawę
OdpowiedzUsuńto ciasto ma wszystko co najlepsze - idealny towarzysz jesiennych wieczorów :)
OdpowiedzUsuńtakie pysznosci :) pozazdroscic
OdpowiedzUsuńCudownie puchate!
OdpowiedzUsuńIwonko należy przyjąć że kostka drożdży to 100g?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak.Z tych proporcji wychodzi naprawdę dużo ciasta.
UsuńPozdrawiam:)
Rewelacja.Wyglada bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńA czy taka ilość drożdży nie spowoduje, że będą mocno wyczuwalne w cieście?
OdpowiedzUsuńNie będę wyczuwalne,ciasta jest bardzo dużo..Pozdrawiam:)
UsuńZrobiłam lekko zmodyfikowane. Ciasta faktycznie wyszło dużo. Starczyło na 2 blachy (dużą i średnią). Wiórki kokosowe są tylko delikatnie wyczuwalne, więc zastanawiam się jak wzmocnić ich smak (może jakieś mleczko kokosowe?).
OdpowiedzUsuńDobrze jest jak ciasto po włożeniu do blachy postoi jakąś godzinę i urośnie. Wtedy wychodzi takie ładne wysokie :-)
czy naprawdę na kg mąki tylko pół szklanki cukru, jaką mąkę najlepiej użyć do tego ciasta wygląda bardzo apetycznie może na Wielkanoc sobie upiekę
OdpowiedzUsuńPowiem tak:uważam że to w zupełności wystarczy ponieważ bakalie same w sobie są słodkie.Jednak można zwiększyć ilość cukru np do pełnej szklanki jeśli lubi się słodkie ciasta:)
UsuńMożna to ciasto upiec jako babka(wyjdą co najmniej 2) na Wielkanoc pomijając/lub nie np budyń.Będzie idealne.
a mękę to najlepiej jaką użyć, bo wiadomo każde ciasto lubi inną mąkę, podejrzewam że w smaku będzie coś jak chałka, wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńJa używam z reguły mąki pszennej luksusowej:)
UsuńA czy budyń można wymieszać z wyrobionym ciastem? Gdyż mi budyń po zawinięciu w rozwałkowanym cieście wg przepisu opadł na dno tworząc budyniową warstwę i nie zmieszał się z ciastem jak na zdjęciu :(
OdpowiedzUsuńPewnie można ale nie wiem jaki będzie efekt ponieważ nigdy tak nie robiłam.Byłabym wdzięczna,za informacje jak wyszło :)
Usuń