środa, 17 października 2012

Kokosowe ciasto drożdżowe z budyniem

Bardzo proste ciasto.Napchane rodzynkami,skórką pomarańczową,kokosem i budyniem.
Idealne na śniadanie.Świetne jako dodatek do kawy czy herbaty.


składniki:
- kilogram przesianej mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 100g drożdży
- 0.5l mleka
- 200g uprażonych wiórek kokosowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki
- 200g rodzynek-namoczonych i osuszonych
- 5 jajek
- 1 łyżka esencji waniliowej
- kostka masła-rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 budynie-smak według uznania plus mleko by je przygotować

Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka i cukru.Ostawiamy na 10 min.
Do miski dodajemy mąkę ,resztę mleka i cukru,jajka i rozczyn.
Wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.Później wiórki,skórkę i rodzynki(oprószone mąką).
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość o pół szklanki.Budyń będzie gęsty.


Blachę o wymiarach 28x23x6cm wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok 2 cm.Na sam środek wykładamy budyń.Składamy obydwa boki do środka.
Ostrożnie przekładamy do formy.
Pieczemy ok godziny.



smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe a Twoje z dodatkiem kokosa i budyniu - musi smakować super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałek, właśnie piję kawę

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto ma wszystko co najlepsze - idealny towarzysz jesiennych wieczorów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iwonko należy przyjąć że kostka drożdży to 100g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak.Z tych proporcji wychodzi naprawdę dużo ciasta.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Rewelacja.Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy taka ilość drożdży nie spowoduje, że będą mocno wyczuwalne w cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę wyczuwalne,ciasta jest bardzo dużo..Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Zrobiłam lekko zmodyfikowane. Ciasta faktycznie wyszło dużo. Starczyło na 2 blachy (dużą i średnią). Wiórki kokosowe są tylko delikatnie wyczuwalne, więc zastanawiam się jak wzmocnić ich smak (może jakieś mleczko kokosowe?).
    Dobrze jest jak ciasto po włożeniu do blachy postoi jakąś godzinę i urośnie. Wtedy wychodzi takie ładne wysokie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy naprawdę na kg mąki tylko pół szklanki cukru, jaką mąkę najlepiej użyć do tego ciasta wygląda bardzo apetycznie może na Wielkanoc sobie upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak:uważam że to w zupełności wystarczy ponieważ bakalie same w sobie są słodkie.Jednak można zwiększyć ilość cukru np do pełnej szklanki jeśli lubi się słodkie ciasta:)
      Można to ciasto upiec jako babka(wyjdą co najmniej 2) na Wielkanoc pomijając/lub nie np budyń.Będzie idealne.

      Usuń
  9. a mękę to najlepiej jaką użyć, bo wiadomo każde ciasto lubi inną mąkę, podejrzewam że w smaku będzie coś jak chałka, wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam z reguły mąki pszennej luksusowej:)

      Usuń
  10. A czy budyń można wymieszać z wyrobionym ciastem? Gdyż mi budyń po zawinięciu w rozwałkowanym cieście wg przepisu opadł na dno tworząc budyniową warstwę i nie zmieszał się z ciastem jak na zdjęciu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można ale nie wiem jaki będzie efekt ponieważ nigdy tak nie robiłam.Byłabym wdzięczna,za informacje jak wyszło :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek