Przepis oczywiście babciny.
składniki:
- 250g kapusty kiszonej
- 350 czerwonego grochu
- liść laurowy,pieprz,ziele angielskie,kminek
- można dać dwa grzyby suszone
Kapustę zalać wodą i ugotować razem z przyprawami do miękkości.
Groch zalać wodą i gotować tak długo aż będzie miękki.Nie odcedzać.Połowę grochu rozgnieść na papkę.
Kapustę odcedzić.Wyciągnąć przyprawy(liść,ziele,pieprz).
Połączyć kapustę z rozgniecionym grochem i tym w całości oraz z wodą w której groch się gotował.
Wymieszać wszystko dokładnie.Ewentualnie doprawić do smaku.
Odstawić na kilka godzin do połączenia się smaków.
Smacznego!!!
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy Iwona
nigdy nie jadłam kapusty z grochem.
OdpowiedzUsuńciekawa jestem, jak smakuje.
pysznie wygląda:D
OdpowiedzUsuńu nas też mamy taką w Wigilię:)
Same pyszności u Ciebie na blogu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń