Nadeszła pora by zabrać się za piernik.
Dziś zrobimy ciasto.Odstawimy je w chłodne miejsce i wrócimy do tego przepisu za 5-6tyg.
mało apetyczne zdjęcie...ale to tylko na razie:)))
składniki:
- 0.5l miodu
- 250g masła
- 2 szklanki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
To wszystko rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
ponadto potrzeba:
- 80g przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1kg mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
na polewę:
- 100g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
Do dużej miski wsypujemy w.w składniki.Dolewamy masę miodową i wszystko razem wyrabiamy.
Odstawiamy pod przykryciem na 5-6tyg w chłodne miejsce.
Po ok 5tyg a najpóźniej na 5 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą cześć wałkujemy na wielkość i grubość jaka nam pasuje.
Pieczemy każdy placek w nagrzanym do 170stopni piekarniku ok 15 minut.
Trzeba pilnować by się nie przypaliły..
Wystudzone placki przekładamy ciepłym powidłem śliwkowym,obciążamy i odstawiamy do skruszenia.
Dzień przed Wigilią polewamy piernik polewą czekoladową.
Żelatynę rozpuszczamy z wodzie.Resztę składników z wyjątkiem mleczka kokosowego,podgrzewamy na małym gazie aż składniki się połączą.Dodajemy żelatynę,mieszamy dokładnie.Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.Na samym końcu dodajemy mleczko.Mieszamy.
Polewamy piernik.
Smacznego!!!
Też zrobiłam ten piernik!!! już nie mogę się doczekać, jak go upiekę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam :) proszę powiedz, czy to ciasto powinno być tak gęste? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak jest bardzo gęste..teraz niech odpoczywa:))Pozdrawiam
UsuńKiedy pieczemy? :) proszę daj znać, abym już ustawiła sobie przypomnienie w telefonie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńproponuje wtorek..ciasto będzie leżakowało do niedzieli i wtedy też oblejemy je polewą:)
UsuńPozdrawiam serdecznie"))